Újabb támogatási lehetőség az árvízkárok helyreállítására

( Szavazat)49 megjelenítés
A 322-es mezőgazdasági intézkedésről tájékoztatták a Hargita megyei polgármestereket
A 2010-es árvizek során bekövetkezett infrastrukturális károk helyreállítására, valamint az érintett területek korszerűsítésére pályázhatnak július 1-jétől az árvízkárokkal terhelt községek és az ezek között megalakult fejlesztési társulások (ADI) a kormány 322-es számú mezőgazdasági intézkedésének d. alpontja értelmében. Hargita Megye Tanácsával együttműködve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői, Tánczos Barna államtitkár részvételével egy széleskörű tájékoztató fórumsorozat részeként elsőként a Hargita megyei érintett települések polgármestereit tájékoztatták a benyújtandó támogatási kérelem részleteiről július 4-én a csíkszeredai megyeházán.
 
Hargita megyében 32 olyan község van, amely – egy korábbi kormányrendelet alapján – a múlt évben keletkezett jelentős árvízkárok következtében az árvízkárok rendbetételére szánt, pályázati úton elnyerhető kormánypénzekre jogosult. E községek vezetőinek mutatta be Tánczos Barna mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a 322-es intézkedést, adott útmutatást a pályázat megírásához, és válaszolt a polgármesterek konkrét kérdéseire a minisztérium és a gyulafehérvári illetékes szakemberekkel együtt.
Hargita Megye Tanácsának képviseletében Borboly Csaba tanácselnök és Becze István tanácsos vett részt a megbeszélésen. A tanácselnök elmondta: „a 2010-es árvíz hatalmas károkat okozott Hargita megye számos településein, és szeretnénk figyelmet fordítani az árvíz által megrongált útszakaszok mielőbbi újraépítésére, feljavítására. Ezért dolgozunk kormányzati szinten is, hogy minél több Hargita megyei település kapjon újabb és újabb pénzeket. Ennek egyik lehetséges útja, a most meghirdetett Európai Pénzalap pályázati kiíárása, amelyből közel 35 Hargita megyei község részesülhet, amennyiben sikeresen tudnak pályázni ezekre a pénzekre.” A megyei tanács elnöke hangsúlyozta, csak azok a községek pályázzanak, és költsenek a pályázat elkészítésére, akik képesek formailag megfelelő, a szükséges pontszámot elérő pályázatot előkészíteni. „A tanácskozásnak nagyon fontos szerepe van, hisz a kérdésekre első kézből tudnak válaszolni a szakemberek, és így maximalizálni lehet az elhozható úniós pályázatokra kiutalt pénzeket” – mondta a tanácselnök.
Tánczos Barna államtitkár bemutatójában kiemelte: „egy olyan vidékfejlesztési alapról van szó, amelyet kizárólag azoknak a községeknek szánnak, ahol árvíz okozta károkat tapasztaltak, és mértek fel a 2010-es évben a községi utakon. Ezeknek a községi utaknak, önkormányzatoknak a listája egy kormányhatározattal volt elfogadva ezelőtt egy hónappal.”
– A mai megbeszélés azért fontos, hogy az önkormányzatok megfelelőképpen értékeljék fel az esélyeiket, és ne fölösleges pénzkidobással készítsenek el olyan pályázatokat, amelyek nem esélyesek. Egyik legfontosabb tényező ebben az esetben az, hogy az illető település úthosszából hány kilométert vitt el a víz. Ott ahol az út 39 százaléka árvízsújtott, ott már érdemes pályázni. Így például Gyimesközéplok vagy Varság jó esélyekkel pályázhat. Megyénkben több mint 200 kilométer árvízsújtotta út van, ennek felét ha fel tudjuk újítani, az már egy nagyon jó eredmény – nyilatkozta Tánczos.
A falvak megőrzésére és modernizálására irányuló 322-es intézkedésről szóló tájékoztatókat a jövő hét folyamán az államtitkár több erdélyi megyében is megismétli majd.
A támogatás összértéke közel 156 millió euró (80%, 125 millió euró európai uniós alapokból, 20%, 31 millió euró állami költségvetésből), projektenként pedig legtöbb 1,5 millió euróra lehet pályázni.
Csíkszereda, 2011. július 4.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774