Lássuk a medvét! – Brüsszel után Bukarestben is

Nemzetközi tanácskozás az ember és a nagyvadak együttéléséről

(0 Szavazat)50 megjelenítés

A román fővárosban szervezik meg június 8–10. között a nagyvadak és ember együttélésével foglalkozó európai uniós platform negyedik regionális műhelymunkáját, az EU vadászegyesületekért és fajmegőrzésért felelős szövetsége (FACE) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szervezésében.

(http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/coexistence_platform.htm)

A résztvevők a nagyvadakkal kapcsolatos problémák kezelésének jó gyakorlatait osztják meg egymással, és a rendezvény pénteki napján felszólal Borboly Csaba is. Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága tagjaként Brüsszelben többször ismertette a Hargita megyei medve- és egyéb vadkárproblémát, javaslatait jelentésbe is belefoglalták. Legutóbb június 6-án vett részt az „An EU Action Plan for nature, people and the economy” (EU-s cselekvési terv a természet, az ember és a gazdaság vonatkozásában – http://ec.europa.eu/environment/nature/legislation/fitness_check/action_plan/conference_en.htm) című konferencián, amelyen ezt a kérdést tárgyalták a felvetése nyomán. A rendezvény az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a Régiók Bizottsága közös szervezésében zajlott, amelyen részt vett Frans Timmermans, az EB alelnöke is.

Borboly Csaba elmondta, hogy Romániában gyors és hatékony intézkedésekre van szükség, mivel a medvék száma mintegy ezerrel növekedett, naponta történnek medvetámadások, a közbiztonság egyre romlik. A megyeelnök felvázolta, hogy a nagyvadak ügyét nem az emberek életterének szemszögéből kezelik az Unióban, ráadásul Romániában azok a személyek, akiket vadkár ért, nem kapnak kompenzációt a Natura2000-es program keretében, holott az Unió lehetővé teszi, és lenne is rá pénz, hektáronként akár 200 euró. Ez a kártérítés szerinte a vadkárok rendezésében is segítene, legalábbis enyhítené a problémát.

A hozzászólók hangsúlyozták: nincs egységes megoldás a problémák kezelésére, mert mindegyik tagállamban különböző gondokkal küszködnek a vadállatok és az ember konfliktusa kapcsán. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a romániai helyzet kivételesnek számít, aminek a megértéséhez tapasztalatcserére és párbeszédre van szükségük más országok döntéshozóinak és szakembereinek. Az EU-s cselekvési terv sikeres gyakorlatba ültetéséhez szükség van mindegyik tagállam egyedi helyzetének a vizsgálatára, hangzott el a konferencián. Ennek érdekében hatékonyabb kommunikációt és tájékoztatást szorgalmaztak, illetve a közösségek és az érdekeltek bevonását a megoldáskeresés folyamatába. Ugyanakkor egy olyan platform létrehozását javasolták az érintettek számára, amely ember és medve közti konfliktusok menedzselésére dolgoz ki módszert.

A felszólalásra válaszolók kiemelték az önkormányzatok szerepét ebben a kérdésben, ugyanis ezek a legfontosabb szereplők a cselekvési terv gyakorlatba ültetésében, így több hatáskört kell biztosítani számukra ezen a területen. Mint elhangzott, a legnagyobb probléma az, hogy bár törvény van rá, nincsenek menedzsmenttervek a környezetvédelmi projektek kezelésére.

Brüsszel után tehát a héten Bukarestben is foglalkoznak a témával, és alkalom lesz ismét felhívni a figyelmet nemcsak a romániai, hanem a Hargita megyei helyzetre is. Borboly Csaba szerint most már Brüsszelből is kezd látszani, mekkora a baj a nagyvadak miatt Romániában, és úgy látja, uniós szinten is kezdik felfogni, mennyire nincs rendjén az, ami a székely falvakban történik, hogy a medvék településekre látogatnak, emberéleteket veszélyeztetnek és egyre több kárt okoznak.

Borboly Csaba korábban többször is megszólalt az ügyben uniós szinten, a nagyvadak kilövési kvótájával kapcsolatban márciusban egyeztetett Ctibor Kocmannal, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának Romániáért és Szlovákiáért felelős felügyelőjével. Egyetértettek abban, hogy a nagyvadak védelmének a közös akaraton és elfogadáson kell alapulnia. (Bővebben: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/bukarestbol-valtoztathato-a-nagyvadak-kilovesi-kvotaja/)

Hargita Megye Tanácsa elnökének a Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

A brüsszeli konferencián készült képek elérhetők itt: https://www.flickr.com/photos/cor-photos/sets/72157682733067480

 

Csíkszereda, 2017. június 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774