Marosszéki Lófuttatás Erdőszentgyörgyön

(0 Szavazat)110 megjelenítés

Erdőszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, karöltve a Marosszéki Lófuttatás Egyesülettel, hétvégén ötödik alkalommal szervezte meg a Marosszéki Lófuttatást. A lovas programok, és a lovas kultúra felkarolása mellett nagy hangsúlyt fektettek a hagyományápolására a szervezők, így a kézműves vásárral együtt, számos térségbeli tánccsoport előadása gazdagította a programot. A rendezvény pénteken este kezdődött az erdőszentgyörgyi kultúrotthonban, ahol a Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai örvendeztették meg tehetségükkel a nagyérdeműt. A teltházas koncert egy turné része volt, ugyanis a gyerekek Budapestre utaztak tovább, majd onnan Kanadába indultak tudásukat megmutatni. 

A szombati nap huszárfelvonulással kezdődött. A parajdi fúvószenekar kíséretében a város utcáin, zeneszóval vonultak fel. A Pad néven ismert domboldalon 11 órakor indult az események sora. Elsőként a rendezvény házigazdája, Csibi Attila Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Majd így folytatta: „ez az esemény nemcsak Erdőszentgyörgyről szól, hanem szól a Kis-Küküllő térségről, Marosszékről, Maros megyéről, Hargita, Kovászna, Székelyföldről, Erdélyről is és nagyon örülök annak, hogy olyan résztvevőink is vannak, akik Magyarországról érkeztek, sőt olyanok is, akik Európa távolabbi országaiból is. Azt hiszem, hogy nekünk kötelességünk, azokat a hagyományainkat ápolni, ami a mi múltunkat jellemzi, és a jövőnket fogja generálni. Ez a Marosszéki Lófuttatás is olyan esemény, amelyben méltón tudunk kapcsolódni gyökereinkhez és azt hiszem, ha sok gyerek is itt van közöttünk, akkor már egy fél siker az, hogy látják, mit is jelent a ló, mit is jelent lovas, mit jelent a huszár hagyományőrző, mit jelentenek a Hortobágyi csikósok és sorolhatnék még nagyon sok mindenkit. Nekünk Erdőszentgyürgyön fő célunk az, próbáljunk meg térségben gondolkozni (…) hiszen ezek olyan események, amik összekapcsolnak minket és így, nagyon sok mindent tudunk elérni. Szeretném megköszönni a polgármester kollégáknak azt, hogy segítenek nekünk ebben, itt vannak velünk a Kis-Küküllő térség polgármesterei és nem csak. Engedjék meg, hogy megjegyezzem, hogy ha nincs a Maros Megyei Tanács, akkor ez a rendezvény nem jöhetett volna létre, legalábbis nem ilyen színvonalon, hiszen évről évre a Maros Megyei Tanács adja az esemény legnagyobb anyagi hozzájárulását. (…) Azt hiszem ilyenkor derül ki az, hogy miért lobbizunk, miért kérjük önöket, hogy támogassanak minket munkánkban, akár helyi szinten, akár megyei szinten, mert egymás nélkül nem tudunk olyan rendezvényeket összehozni, és olyan érdekvédelmet felállítani itt Marosszéken és Székelyföldön, Erdélyben, ami érdemben tudna minket képviselni” –  fogalmazott Csibi Attila Zoltán polgármester.

A házigazda beszéde után, az esemény fővédnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke osztotta meg gondolatait a téren egybegyűltekkel. „Azok, akik ma itt vannak, illetve a hétvégén ellátogatnak Erdőszentgyörgyre, minden valószínűség szerint szeretik a lovakat, a lovas sportokat és a természetet. És pontosan ez a célja a Marosszéki Lófuttatásnak, hogy találkozási lehetőséget nyújtson azoknak, akiket ez a közös szenvedély köt össze, illetve hogy kikapcsolódási lehetőséget nyújtson minden érdeklődőnek. A lótenyésztésnek Erdélyben nagy hagyománya van és  értelemszerűen lóversenyeket is szerveznek ezen a vidéken évszázadok óta. Ahogyan régen, napjainkban is Erdély számos településén szerveznek lovas versenyeket, egyre több a lovas rendezvény, és ez is jól mutatja, hogy az erdélyi magyar ember életében milyen fontos szerepet játszanak a lovak. Büszke vagyok arra, hogy a Marosszéki Lófuttatás megszervezésével 5 éve Maros megye is bekapcsolódik napjaink erdélyi lovas életének körforgásába. A Maros Megyei Tanács a jövőben is partnere lesz ennek a rendezvénynek, mert fontosnak tartjuk a hagyományőrzést és örömmel támogatunk minden jó kezdeményezést”- mondta köszöntő beszédében Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A Marosszéki Lófuttatáson részt vett Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki Ráduly Róbert Kálmánnal, Csíkszereda polgármesterével közösen érkezett Erdőszentgyörgyre. Borboly Csaba kiemelte: „sokszor azt tapasztaljuk ebben a folyton változó világban, hogy a magyar ember, csak a magyar emberre számíthat. Magunkra számíthatunk és lovainkra, hisz ősidők óta a leghűségesebb társaink voltak. Ezeknek a lovas rendezvényeknek is az az egyik legfontosabb üzenete, hogy a lovainkat becsüljük meg, adjunk esélyt a lovasoknak, legyenek azok hagyományőrzők, vagy lovas sportot űzők. Fontos, hogy a lovasaink érezzék jól itthon magukat, ebben kívánunk partner lenni – fogalmazott a rendezvény megnyitóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.  Köszöntő beszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy a közvélemény részéről nagyobb megbecsülés járna ki a lótartó gazdáknak: „figyeljünk oda a lótartó gazdákra, mert azok különös közmegbecsülést érdemelnek, hisz olyan tevékenységet folytatnak, amely komoly idő és pénzbeli ráfordítást jelent. Mindez lovas kultúránk nemzeti értékéhez kötődik, ők ennek az őrzői és továbbadói” – hangsúlyozta Borboly Csaba, aki felsorolta mindazokat a lovas rendezvényeket, amelyeknek már komoly hagyománya van térségünkben. Megítélése szerint a Székely Vágtának, a Széki vágtáknak, a nagy Lovas Ünnepnek és a különböző lovas napoknak egyaránt helye van, hisz minden lovas rendezvényre figyelmet kell fordítani, mert értéket képviselnek.

A felszólalók sorát Dr. Kelemen Atilla zárta. Felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy milyen fontos elsajátítani a lótartás fortélyait, hangsúlyozva, hogy: „ne bízzatok abban, hogy a több ezeréves múlt, az rögtön lóhoz értő emberré teszi a magyart. Lehet, hogy a magyar lóháton született, lehet, hogy lóval vitték a temetőbe, de azt hiszem, hogy a lovas kultúrát, aminek nagyon sok ága-boga van, azt meg kell tanulni kedves barátaim. A ló környezethez hozzátartozik az emberi alázat. Csak emberi alázattal lehet mindazt megtanulni, amit a ló körül tudni kell. (…) Gratulálok én magam is Csibi Attila polgármester úrnak, hogy ezt a rendezvényt megrendezi immár harmadszor, remélem, hogy még sok évig lesz ez egy hagyomány. Külön köszönöm a megyei tanács vezetőinek és Péter Ferenc tanácselnök úrnak azt, hogy minden évben segíti ezt. (…) Ilyen jellegű versenyeket, illetve megmozdulásokat csak akkor szabad tartani, ha megfelelő alázattal közelítjük meg ezt a lovas rendezvényt és megfelelő alázattal próbálunk valamire emlékezni, amire minket a több ezeréves lovas hagyományunk feljogosít – fogalmazott Dr. Kelemen Attila.

A köszöntő beszédek után a Székely Virtus Hagyományő Egyesület következtek, majd a Kis-Küküllő menti néptánccsoportok vették át a színpadot. Láthattunk moldvai, magyarlapádi, nyárádmenti, széki, mezőségi valamint szentiványi táncot az erdőszentgyörgyi, szovátai, kibédi, sóváradi, gyulakutai illetve balavásári gyerekektől. Majd a sort a vajdaszentiványi néptánccsoport zárta. A fellépések sorát a Marosszéki Lófuttatás három előfutama szakította meg, amelyekben a benevezettek küzdöttek a középdöntő helyeiért. A Hortobágyi csikósok káprázatos lovasbemutatóval nyűgözték le a közönséget, többek között látható volt a híres pusztaötös is. A Farkasnyom Baranta Csapat bemutatóját követően bárki kipróbálhatta íjászképességeit a csoport tagjainak segítségével.

A késő délután a középfutamban bejutott versenyzők álltak a rajthoz. Közülük négyen jutottak tovább, akik vasárnap küzdhettek meg a fődíjért. A szombati programokat az Atilla Fiai Társulat zárta, akik előadásában többek között híres, közismert rockopera részleteket hallhattunk.

A vasárnapi program is kecsegtető volt, ugyanis a szervezők számos olyan kínálattal készültek, amelyet nem lehet bármikor megnézni és szorosan kötődnek a lovas kultúrához. A Marosszéki Íjászok bemutatóját követően, a Hortobágyi csikósok léptek fel, de az Erdélyi Lovaskaszkadőrök produkciója is felejthetetlennek bizonyult. Győrffy-Villám András solymászként érkezett segítőivel az erdőszentgyörgyi eseményre, madaraival, és azok tudásával nyűgözte le a közönséget. Az lovas bemutatók között népdalok csendültek fel a szovátai Mezőhavas előadásában, majd a délután Pászka Lehet íjászbemutatójával folytatódott, majd a döntő futamok következtek. Elsőként a Marosszéki Lófuttatás legjobbjai álltak rajthoz, majd ezt követően a huszárfutam kezdődött végül az angol telivérek futottak. Sokan nagy kíváncsisággal várták a híres fajlovak versenyét. Szoros verseny mellett megszületett az eredmény. A 10 ezer lejes fődíjat a futam győzteseként Domokos Magor vihette haza, aki először ülte meg azt a paripát, amely a győzelemhez segítette. A futam érdekessége az volt, hogy Magor mindvégig az utolsó helyen futott, majd a cél előtt néhány méterrel megelőzte az előtte versenyző három társát. A szervezők az angolt telivér futamot kimagasló eredményként értékelték, ugyanis közel hatvan év után, Erdélyben ismét Erdőszentgyörgyön futhattak ezek a lovak. A második helyezett Toth Szabolcs egy nyereggel, míg a harmadik Bagoly Szabolcs egy kantárral gazdagodott.

Az ünnepélyes díjátadás a hétvégi programok fénypontjának számítottak, lovas, és közönség együtt izgult a nyertesekért. A 2017-es Marosszéki Lófuttatás győztese Fazakas Géza lett, a dobogó második fokára Andrei Augustin állhatott, a harmadik helyezett pedig Orbán István lett. A huszárfutam első díjazottja Jakab Gábor, második Kovács Attila, a harmadik pedig Borbély Tamás lett. A szervezők minden benevező lovast egy Győrffy-Villám András Lovas könyvvel ajándékoztak meg. A rendezvény vasárnap este az Ismerős Arcok koncerttel ért véget.

Erdőszentgyörgy polgármestere sikeresnek értékeli a rendezvényt: „Az idei rendezvény volt az eddigiek közül a legsikeresebb. A hatalmas ellenszél ellenére, sikerült minden akadályt leküzdenünk és egy olyan kétnapos eseményt szerveztünk, amelyre a közeli és távoli térségekből egyaránt több ezren érkeztek. Mára a Marosszéki Lófuttatás egy olyan brand lett, ami meghatározzó szerepet tőlt be az erdélyi lovas események sorában. A jövőre nézve feltétlenül meg kell szüntetni a különböző lovas események közötti széthúzást fenyegetéseket és zsarolásokat. Azt hiszem, hogy minden lovas esemény szervezőjének a ló és a lovas kellene fontos legyen, hiszen ha minél több versenyen tudnak részt venni annál sikeresebben tudnak fejlődni! Sok sikert kívánok a lovasoknak és a soron következő  lovas események szervezőinek! Jövőre találkozunk!" – summázta az eseményt Csibi Attila Zoltán polgármester.

Erdőszentgyörgy – Csíkszereda, 2017. június 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774