Más megyéket is felkér Hargita Megye Tanácsa, hogy együtt tiltakozzanak

Összefogást sürgetnek a köztisztviselők fizetésének emelése érdekében 

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Tiltakozik Hargita Megye Tanácsának munkaközössége a köztisztviselők bérezésére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet augusztus 31-i módosítása ellen, és felkéri a többi Hargita megyei hivatalt, illetve más megyék hivatalait, hogy csatlakozzanak ehhez. Arra buzdítja az érintett hivatalok munkatársait, hogy fogjanak össze, és együtt kérjék a politikum segítségét a módosítás újbóli napirendre tűzése érdekében.

Az idei augusztus 1-i 20-as sürgősségi kormányrendelet kimondta, hogy minden végrehajtói szinten dolgozó köztisztviselőnek a bérét a törvény által megszabott maximális besorolásba kell emelni. Ezzel szemben az augusztus 31-i 43-as sürgősségi kormányrendelet, módosítva az előzőt, arról rendelkezik, hogy csak azokban az intézményekben lehet alkalmazni a bérkiegyenlítést, amelyekben dolgozik maximális bérezési besorolásba tartozó tisztviselő. Egy 2010-ben megjelent törvény értelmében viszont nem volt lehetőség a közintézményekben dolgozókat a legmagasabb bérezési szint szerint besorolni, kivéve, ha a törvény megjelenése előtt érték el a magasabb szintet. Ezért Hargita Megye Tanácsánál nincs fő szakmai fokozatú, maximális fizetéssel rendelkező kolléga, ebben az esetben vissza kellett venni az előzőleg megállapított fizetéskiegyenlítéseket.

– A kormány az egymásnak ellentmondó határozatokkal nehezíti a köztisztviselők helyzetét. Kérdés az, hogy az illetékesek felmérik-e a kárt, amit okoznak az egymásnak ellentmondó, valamit jóváhagyó, majd visszavonó döntéseikkel. A közszférában amúgy is nagy az alkalmazottak fluktuációja, a szakemberhiány is komoly gondokat okoz, az ilyen intézkedésekkel viszont ellehetetlenítik a fiatal, dinamikus munkatársak megtartását, hiszen ez a módosítás főként őket érinti negatívan, akik kisebb fizetésért dolgoznak, de már van néhány év szakmai tapasztalatuk – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az idősebbek esetében a legtöbb közintézményben nincs jogi akadálya a törvény alkalmazásának, de minimális az esélye, hogy a kisebb fizetésűek esetében bárhol alkalmazni tudják a bérkiigazítást. Minden elhibázott intézkedés pedig a közszolgáltatások minőségében is éreztetheti magát.

Hargita Megye Tanácsa megkereste a problémával a nép ügyvédjét, amelynek képviselőjével szeptember 21-én személyesen is találkoztak és egyeztettek a megyei tanács munkatársai. A megyei tanács azt kéri a nép ügyvédjétől, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a 43-as sürgősségi kormányrendeletet, mivel kétértelmű a rendelkezés, nem konkrét és előrelátható. A kormány célja az volt, hogy közelítse egymáshoz a közintézményekben dolgozó, ugyanazt a munkát végző alkalmazottak bérét, viszont a 43-as sürgősségi kormányrendelet eredményeként még nagyobb lett a szakadék a fizetések között.

Hargita Megye Tanácsa a problémával megkereste a Köztisztviselők Országos Ügynökségét, a Romániai Megyei Tanácsok Országos Egyesületét, illetve az érintett munkatársak a kormányhoz és a parlamenthez fordulnak a helyzet megváltoztatásáért.

Más munkaközösségek is csatlakozhatnak Hargita Megye Tanácsának tiltakozásához, jelentkezésüket az info@hargitamegye.ro e-mail címre várják.

Csíkszereda, 2016. szeptember 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774