Megnyitotta új tanévét a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Székelyudvarhelyi Kihelyezett Tagozata

A változás érdekében a pedgógusoknak is javaslatokat kell tenniük

(0 Szavazat)23 megjelenítés

- A pedagógusi szakma megerősítése érdekében igyekeznünk kell mindent megtenni, de ez csak akkor lehetséges, ha van párbeszéd, együttműködés, és minden fiatal, aki most kezdi tanítói pályáját, igyekszik javaslatokat, meglátásokat tenni az oktatási rendszer jobbá tétele érdekében. Olyan szakmát választottak, amely mindig fontos lesz, és amely mindig meg kell kapja a megérdemelt tiszteletet - fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Székelyudvarhelyi Kihelyezett Tagozatának 2017-2018-as egyetemi tanév ünnepélyes megnyitóján, amelyet a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Szent István-termében tartottak október 2-án, hétfőn. 

Hozzátette, ha  a pedagógusok is részt vesznek a helyi tanácsokban, valamint az oktatási intézmények és az önkormányzatok egymásnak szövetségesei, annak a gyermekek és az iskolák munkatársai a haszonélvezői lesznek. Ha itt maradnak a megyében, itt szeretnének tanítani, akkor keresniük kell a kapcsolati, együttműködési lehetőségeket, hangzott el a megyeelnök köszöntőjében. Továbbá azt tanácsolta a diákoknak, hogy vegyenek részt az egyetemen kívüli tevékenységekben is, mert azok nemcsak tanulmányaikban segítik, de a későbbiekben is a javukra válnak.

Ezenkívül a megyei tanács elnöke megjegyezte, az elmúlt időszakban a Régiók Bizottságában folytatott tevékenysége során is az oktatás, felsőoktatás modernizálása, közoktatás témakörökkel foglalkozott, (Borboly Csaba oktatás témában benyújtott jelentéseiről részletesebben az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/). Hozzátette, amely döntéseket az Európai Unióban meghoznak, azokat Romániában csak évekkel később kezdik alkalmazni. Kifejtette, Európában vannak sikeres oktatási rendszerek, mint például a finn, ahol az az erőfeszítés, amit a diákok oktatására fordítanak nem veszik kárba, hanem szinte teljes mértékben érvényesül azokkal a térségekkel ellentétben, ahol a végzősök nem találnak munkát abban a szakmában, amelyben tanulmányaikat folytatták, vagy nem kapják meg a tervezett fizetést. Továbbá a megyeelnök arról is beszélt, hogy egyik fő prioritás kell legyen az elkövetkezendő időszakban a pedagógusi szakma megerősítése, az Európai Bizottságban egyeztetések folynak arról, hogyan lehetne hangsúlyosabban segíteni a pedagógusok képzését, szakmai boldogulását. Illetve arról is beszélt, hogy remélhetőleg a közeljövőben változni fog a tanterv, és a gyermekeknek nem kell három–négy óráig minden hétköznap az iskolában ülniük, és több időt fordíthatnak egyéniségük, készségeik fejlesztésére. Továbbá gratulált a diákoknak és a tanerőnek, mivel a kihelyezett tagozaton olyan képzés, oktatás zajlik, amelyre Székelyföldnek szüksége van.

Csíkszereda, 2017. október 2. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774