Megnyitották a 20. Erdélyi Orvosnapokat Csíkszeredában

Fontos a jövőkép: kidolgoznák a Hargita megyei egészségügyi fejlesztési stratégiát

(0 Szavazat)155 megjelenítés

Az egészségügyi ellátás fejlesztése, a megfelelő körülmények biztosítása a munkavégzéshez az orvosok számára Hargita Megye Tanácsa prioritásai közé tartozik. Kérik az orvosok segítségét a megyei egészségügyi fejlesztési stratégia kidolgozásához, illetve arra biztatják őket, hogy éljenek a pályázati lehetőségekkel, mondta Borboly Csaba megyeelnök pénteken, november 4-én a 20. Erdélyi Orvosnapok megnyitóján Csíkszeredában. 

A kétnapos rendezvény megnyitóján Biró László főszervező, a Hargita Megyei Orvosi Kollégium elnöke üdvözölte az egybegyűlteket és Borboly Csabát, akinek jelenléte bizonyította, hogy a megyei tanács prioritásai között kezeli az egészségügy helyzetét, mondta. A működéshez és fejlesztéshez elengedhetetlen az egészségügy és a közigazgatás együttműködése, fejtette ki a főszervező.

A rendezvény fővédnöke, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és az államtitkárság üdvözletét Tóth Judit tolmácsolta, illetve beszédet mondott Szabó Béla, az Erdélyi Múzeum Egyesület orvos- és gyógyszerésztudományi szakosztálya nevében.

Kondráth Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvosigazgatója, a kétnapos konferenciasorozat védnöke beszédében azt mondta, lehetőséget és felelősséget kaptak az orvosok. Lehetőséget a betegek gyógyítására, illetve felelősséget, hogy tudásukat folyamatosan gyarapítsák betegeik érdekében.

Borboly Csaba azt mondta, azért dolgoznak, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak az orvosoknak a munkavégzéshez. Fontos, hogy a szakma részéről legyenek elképzelések, hogy mit szeretnének, ezzel segítik a megyei egészségügyi fejlesztési stratégia kidolgozását. A megyei tanács orvoslakásokat épít, segítik a felszerelések beszerzését, rendelők felújítását, de ezek mellett a legfontosabb, hogy legyen a szakmának jövőképe. Bízik benne, hogy ebben partnerek lesznek a megye polgármesterei is, mondta, a megyei tanács a polgármesteri hivatalokon keresztül tudja finanszírozni a helyi fejlesztéseket. Már dolgoznak a jövő évi költségvetésen, éppen ezért a megyeelnök arra kérte a családorvosokat, fogorvosokat, hogy igényeiket juttassák el a polgármestereknek. További lehetőségként említette a Leader-csoportok támogatását, az uniós pályázatokat, illetve a vidékfejlesztési pályázatokat – szintén a polgármesteri hivatalokon keresztül – amelyek támogatják az integrált községfejlesztést, így ebben az orvosi rendelők kialakítása, modernizálása is helyet kaphat. Mindezek megvalósításában a továbbiakban is nagy szerepük lehet az RMDSZ parlamenti frakcióinak, ezen belül is a Hargita megyei honatyáknak, tette hozzá a megyeelnök, külön megemlítve Kelemen Hunor és Korodi Attila képviselő, valamint Tánczos Barna szenátort.

November 4–5-én az orvostudomány különböző szakterületeinek aktuális kérdéseiről tartanak előadásokat. 

Csíkszereda, 2016. november 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774