Megtartották a mandátum utolsó soros havi ülését

Tizenkilenc termelő kapta meg a Székely termék védjegyet

(0 Szavazat)46 megjelenítés

A jelenlegi testület utolsó soros havi ülését tartotta Hargita Megye Tanácsa június 14-én, a csíkszeredai megyeházán ünnepélyes keretek között, amelyet a Hargita Megyei Művészeti Népiskola öt éves tanítványának éneke nyitott meg. 

Az ülésen tizenkilenc hagyományos és helyi termékeket előállító termelőnek adtak át oklevelet, amely feljogosítja őket a Székely termék közösségi védjegy használatára. Borboly Csaba tanácselnök köszöntötte a termelőket, akik a székely termék használóivá váltak az elmúlt időszakban, és Sándor Barna és Becze István megyei tanácsossal, az odaítélő bizottság tagjaival, illetve Márton Istvánnal, a bizottság elnökével együtt átadták az okleveleket. Ugyanakkor Borboly Csaba megköszönte a termelőknek, hogy munkájukkal viszik a megye hírnevét, legutóbb Bukarestben és Budapesten is nagy sikerrel vettek részt nemzetközi vásárokon. Elmondta, azért dolgoznak Brüsszelben és Bukarestben is, hogy támogatni tudják  a termelőket, hogy tudjanak tovább fejlődni, növekedni.

Az ülésen Barti Tihamér alelnök a megyei tanács által az elmúlt években eszközölt beruházásokat mutatta be, Incze Csongor alelnök az általa koordinált főépítészi hivatalt, annak részeként az útkarbantartást, illetve a vagyongazdálkodási igazgatóság tevékenységeit ismertette.

Borboly Csaba megköszönte a megyei tanács és az alárendelt intézmények, közhasznú társaságok munkaközösségének a négy éves megfeszített munkát, ugyanakkor megköszönte a tanács tagjainak az együttműködést. – Különösebb konfliktusoktól mentes ciklust zárunk, amiért köszönetet mondok valamennyi tanácsos kollégának. Együtt tudtunk dolgozni, és remélem, ezentúl is, a régi és új tanácsos kollégákkal egyaránt. Nem volt a pártpolitizálás székhelye ez a testület, megoldást keresve mentük előre. Azt szeretném, ha továbbvinnénk az eddigi programjainkat, és újult erővel vágnánk neki továbbiaknak, köztük a direkt beszerzések még átláthatóbbá tételét, ugyanakkor példaértékű a megyei tanács fiatalok helyzetével való foglalkozást, hiszen egyedüli megyeként nagy figyelmet fordítunk a fiatalságra: stratégiát dolgoztunk ki, programokat szervezünk, foglalkozunk a szakképzéssel, egyetemi oktatással, felnőttképzéssel is, és ezeket  a tevékenységeket is szeretnénk folytatni – emelte ki Borboly Csaba.

Az ülés napirendi pontjai között szerepelt a Hargita Megye Tanácsa Kisvíz programjából Székelypálfaván elkészült az ivóvízrendszer átadása Farkaslaka ügyekezelésébe a beruházást működtetés céljából. A projekt részeként befogtak két forrást, megépítettek egy ennek megfelelő tartályt, valamint létrehoztak egy szivattyúállomást, így tápvezetékek által fertőtlenített vizet tudnak eljuttatni a lakossághoz. A beruházás értéke 214 ezer lej, amely két szakaszban valósult meg, és magában foglalta a tervezési és az építési munkálatokat.

A Hargita Megye Tanácsa által lebonyolított megyei integrált hulladékgazdálkodási projektből részeként  jóváhagyták a  szentegyházi nem EU-konform lerakó tehermentesítési munkálatainak műszaki tervét.

Ugyanakkor megszavazták Hargita Megye Tanácsa részvételét a „Közös Agrárpolitika (KAP) tájékoztatási intézkedései támogatása” program keretében finanszírozott "CAPacity building in rural areas for sustainable agriculture development" nemzetközi projektben, így több mint 144 ezer euró értékben népszerűsítheti alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül a 2009-ben életre hívott Székely termék mozgalmat, illetve az EU Közös Agrárpolitikájának célkitűzéseit. Az Európai Unió közös agrárpolitikáján keresztül kívánja támogatni az európai mezőgazdaság fenntartható fejlődését és a vidéki gazdaságok fellendítését.

Csíkszereda, 2016. június 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774