Mentőöv a kórházaknak: közel 650 ezer lejt hagytak jóvá a Hargita megyei egészségügyi intézményeknek

(0 Szavazat)27 megjelenítés

„Ebben a nehéz időszakban nekünk az a feladatunk, hogy vigyázzunk az emberekre és támogassuk az egészségügyi intézményeinket, és azokat a szakembereket, akik az élvonalban dolgoznak. Éppen ezért döntött úgy ma a megyei tanács, hogy közel 650 ezer lejt folyósítunk sürgősen a kórházaink számára. Óriási dolog, hogy a ma déli adatok szerint sincs fertőzött személy Hargita megyében! Ezt az állapotot kell minél tovább fenntartanunk, de fel kell készülnünk a betegek ellátására is” – szögezte le Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a mai azonnali tanácsülés után. 

Székelyudvarhely 300 ezer, Székelykeresztúr 100 ezer és Gyergyószentmiklós közel 250 ezer lejt kap, illetve Maroshévíznek is megszavazzák a költségvetés-kiegészítést a szükséges dokumentáció benyújtását követően. A kórházaknak a támogatást a legszükségesebb felszerelésekre, eszközökre kell fordítaniuk, amelyek feltétlenül szükségesek a járvány megfékezése, illetve a betegek kezelése szempontjából.

„Megfeszített tempóban dolgozunk, de emellett szükség van arra is, hogy a kórházainkat megfelelően felszereljük, hogy a koronavírussal fertőzötteket, de más sürgősségi eseteket is biztonságos körülmények között el tudjanak látni. Ugyanakkor nagyon fontos a kórházi személyzet biztonsága is, rájuk is oda kell figyelnünk, és szívesen fogadjuk a civil szféra hozzájárulását is” – mondta Borboly Csaba. 

A tanácselnök emlékeztetett: a megfeszített munkának megvan az eredménye, hiszen március 26-tól a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is tudnak koronavírus-teszteket végezni. 

„A térségi polgármesterekkel való egyeztetés után az a döntés született, hogy a gyergyószentmiklósi kórháznak vásároljunk újabb három lélegeztetőgépet. A maroshévízi kórház még nem fogalmazta meg, hogy milyen támogatásra lenne szükség, de ha megérkezik az igénylés, a megye észeki részére is odafigyelünk” – mondta Barti Tihamér, Gyergyó térségi alelnök.

„A székelyudvarhelyi kórház 300 ezer lejt kap az előttünk álló nehéz időszakra való felkészülésére, illetve 100 ezer lejt Székelykeresztúr. Tartjuk a kapcsolatot a kórházak vezetőségével, és lehetőségeinkhez mérten segítünk. Köszönöm a csíki és a gyergyói kollégáknak a szolidaritását, hiszen a székelyudvarhelyi kórházat, annak ellenére, hogy nem a megyei tanács alintézménye, idáig félmillió lejjel támogattuk a megyei tanács költségvetéséből. Meggyőződésünk, hogy ez egy olyan időszak, amikor minden egyéni és politikai érdeket félretéve, összefogva kell segítsünk ott, ahol kell. Az igazi hősök ma az orvosok és a kórházai személyzet, akik nap mint nap szembe kell nézzenek a vírus jelentette veszéllyel, és legjobb tudásuk szerint kell eljárjanak a lakosság biztonsága érdekében. Köszönet minden egészségügyi alkalmazottnak a munkájáért és a hozzáállásáért” – fejtette ki Bíró Barna Botond udvarhelyszéki alelnök.

Csíkszereda, 2020. március 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774