Minden kistérségnek rendelkeznie kellene legalább egy ökotermékkel

Szerbiában találkoztak a zöldturizmust támogató INSiGHTS projekt partnerei

(0 Szavazat)76 megjelenítés

Hogyan lehet új termékeket fejleszteni a helyi érintettek bevonásával? Többek között erre keresték a választ azon a találkozón, amelyet az európai uniós INSiGHTS – Integrált stratégiák a lassú, zöld és egészséges turizmus fejlesztésére című pályázat partnerei tartottak június 28–30. között a közép-szerbiai Šumadija körzetben. A házigazda partnerek Aranđelovac városban fogadták a vendégeket, és elsősorban a környék gasztronómiáját, illetve az ehhez kapcsolódó, nagy hagyományú idegenforgalmat ismertették, bemutatva a helyi értékeket és természeti erőforrásokat. Šumadija körzet az egyik legnagyobb szilvatermelő vidék, Knić városa híres a szilvapálinka készítéséről. Ezenkívül virágzik a borturizmus, az úgynevezett Bor útja jól kiépített. Nagy kiterjedésű érintetlen, természetvédelmi területekkel rendelkeznek, itt található a Balkán második legnagyobb barlangja, a Resavai-barlang. A kézművesség sem jelentéktelen, jellemző a fafaragás, kosárfonás, bocskorkészítés.

A terepszemlék mellett szakmai tanácskozások folytak helyi érintettek részvételével, amelyeken helyhatósági, minisztériumi, alapítványi, valamint turizmusban érintett cégek képviselői vettek részt a projektpartnerek mellett. Elhangzott, hogy szükség van a létező ajánlatok feltérképezésére és annak megvizsgálására, ezek hogyan kapcsolhatók össze, hogyan tudnak együttműködni a különböző ágazatok, mint például a turizmus és a mezőgazdaság a gasztronómiával, a turizmus és az oktatás az eseményszervezéssel, a turisztikai termékek a regionális fejlesztéssel, valamint az idegenforgalom a helyi vállalkozókkal és kereskedelemmel. A termékfejlesztés érdekében fontos a kutatás, illetve az együttműködés a különböző szereplők között. Minden kistérségnek rendelkeznie kellene legalább egy ökotermékkel, hangzott el.

A vendégek megtekintették Aranđelovac város központi parkját, amelyben a szárhegyihez hasonló alkotótábor működik immár ötven éve, mint azt az ott található márványszobrok tanúsítják. Ugyanitt borvízforrások találhatók, ezek számára egy pavilon készült. Egy lovasfarmra is ellátogattak, amelyben terápiát biztosítanak fogyatékkal élők számára, de nemcsak, valamint csapatépítő tréningeket szerveznek cégeknek. A lovasturizmus szempontjából fontos tevékenységekkel foglalkoznak itt, mondták el a farm működtetői, ugyanakkor százszázalékos biotermékekkel kínálják vendégeiket: málnával, szamócával, magvakkal, helyi készítésű mentaleveles üdítővel, uborkás gyümölcslével, pálinkával.

A projektpartnerek megtekintették a topolyai Királyi Borászatot, valamint a Szent György-templomot és az Oplenaci Királyi Mauzóleumot, amelyben a királyi család tagjai nyugszanak, köztük az utolsó jugoszláv király, II. Péter és felesége.

Az INSiGHTS romániai partnereként Hargita Megye Tanácsa igyekszik kiaknázni a projektben rejlő lehetőségeket. A pályázat a Duna menti országok turisztikai kínálatának vonzóbbá tételét célozza, ehhez társult a megyei tanács. Tizennégy partner indította el Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Magyarországról, Németországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából.

További információ található az alábbi linken:

http://hargitamegye.ro/integrated-slow-green-and-healthy-tourism-strategies-insights-projekt.html

Korábbi hírünk a projekt kapcsán: http://www.hargitamegye.ro/hirek/az-insights-projekt-segithet-a-szekely-szolgaltatas-bevezeteseben.html

Csíkszereda, 2017. július 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774