Miniszteri ígéret a tüdő- és a fertőzőosztály elköltöztetésének támogatására

Bukarestben tárgyalt az egészségügyi tárca vezetőjével Borboly Csaba

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Támogatásáról biztosította Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu egészségügyi miniszter Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati és fertőzőosztályának elköltöztetése ügyében. A megyei tanács elnökét a tárcavezető április 21-én, csütörtökön este fogadta hivatalában. Borboly Csaba ismertette Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariuval a két osztály körüli problémát: mint ismert, arra a helyzetre kell megoldást találni, hogy a csíksomlyói, egyházi tulajdonban lévő ingatlanból el kell költöztetni a tüdőgyógyászati és a fertőzőosztályt.

Erre megoldást jelenthet, ha a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház épületét bővítik, és oda költözne az osztály, az új épületszárnyban ugyanakkor további beruházások is történnének az évek során. A másik megoldás az lenne, ha a rendelőintézetbe (közismert nevén a „nagy poli”) költöztetnék az említett osztályokat, felújítási és átalakítási munkálatokat követően. Az első változatra már készült megvalósíthatósági tanulmány, amely mintegy 12 millió euró értékűre becsüli a beruházást. A megyeelnök szerint a közbeszerzésen tett ajánlatok révén ez az összeg jelentősen csökkenne, de mindenképpen több millió euróba kerülne az új szárny építése, amire a megyei tanácsnak nincs fedezete.

– Azt ajánlottam, hogy ha a minisztérium nem tud résztámogatást vállalni ekkora volumenű projektben, akkor járuljon hozzá a megyei kórházban folyamatban lévő építkezés költségeihez, mert a számunkra ily módon felszabaduló pénzből – a megyei tanács jelenleg ugyanis száz százalékban állja a kórházi felújítás költségeit – a nagy poliba költöztetnénk a szóban forgó két osztályt. A miniszter úr elmondta, az utóbbi változatot támogatná, azt ígérte, írásban is fognak válaszolni, és számíthatunk arra, hogy a szaktárca hozzájárul a kivitelezés költségeihez. Elmondta azt is, hogy a kormánytól most mindenki béremelést vár, ezért beruházásokra nem lesz túl sok pénz, ennek ellenére számíthatunk a segítségére – nyilatkozta a találkozó után Borboly Csaba. Arról is beszámolt, hogy a tárcavezetőnek bemutatta Hargita Megye Tanácsa elmúlt években tett lépéseit az egészségügy terén, többek között 21 millió lejt fordított a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felújítására, ami jelentős összeg egy olyan kis megyének, mint Hargita. (Mellékeltük az erről szóló infografikát.) A megyeelnök emellett meghívta a minisztert, látogasson el a megyébe.

Csíkszereda, 2016. április 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774