Műteni kellett a hétvégi medvetámadás áldozatát

Borboly Csaba: A miniszter asszony emberi életekkel játszik!

(0 Szavazat)151 megjelenítés

– Ebben az órában műtik azt a csíkszentléleki fiatalembert, akire Csíkmindszenten támadt rá a medve egy ültetett erdőben. Bár stabil volt az állapota, gyors beavatkozásra van jelenleg szükség, mert a karja két helyen is szilánkosra tört a harapásoktól és gyulladás jelei kezdtek mutatkozni a szíve körül, tudtam meg ma az orvosától – tette közzé néhány perce közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

A szombaton medvetámadást ért 38 éves csíkszentléleki férfit a műtétet megelőzően sikerült megszólaltani a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sebészeti osztályán. A közösségi oldalra feltöltött videóban elmeséli a körülményeket: szokásához híven gombászni vagy mogyorót szedni ment az erdőre, amikor elé ugrott a medve. Olyan hirtelen történt a támadás, hogy még annyi ideje sem volt, hogy elő vegye a gáz spray-t. Végül csak sikerült, ezzel tudta elűzni a támadó medvét.

Borboly Csaba emlékeztetett arra, hogy immár 66 nap telt el azóta, hogy Csíkdánfalva határában június 24-én egy felcsíki pásztort sebesített meg a medve, és akkor már azzal a kéréssel fordultak Grațiela Gavrilescu miniszter asszonyhoz, hogy adjon kilövési kvótát az emberre támadó medvék esetében. Bár a július 5-i bukaresti tüntetéssel egyidőben tartott megbeszélésen ígéretet tett a miniszter asszony 140 veszélyes medve kiemeléséről, és augusztus 8-át ígérte a rendelet kihirdetésének időpontjául erre a mai napig sem került sor.

Azóta egy sor medvetámadás történt a megyében: Zetelakán július 6-án fényes nappal egy erdei úton történt a támadás. A beszámolók szerint a személy a fején, a karján és a lábán sérült. Rá két napra, július 8-án harapott sebekkel került a csíkszeredai sürgősségi kórházba két juhász, akiket medve támadt meg Csíkmadarastól mintegy 8 kilométerre. Augusztus 13-án, vasárnap délután egy marhapásztorra támadt a medve Vasláb közelében, a 28 éves férfit a combján és az alkarján sebesítette meg a nagyvad. A sérültet a gyergyószentmiklósi kórházba szállították, megfigyelés alatt tartják.

– Elfogadhatatlan ez a politikai huzavona, a miniszter asszony emberi életekkel játszik! Az ombudsmanhoz és a diszkrimináció ellenes tanácshoz fordulunk az ügyben! – nyilatkozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyei tanács illetékesei továbbra is várják a lakosság medvepopulációval és vadkárokkal kapcsolatos észrevételeit a vadkar@hargitamegye.ro e-mail címre. A témában bővebb információt találnak a http://hargitamegye.ro/vadkarok.html honlapon.

Az elmúlt években történt medvetámadások az alábbi interaktív térképen tekinthetők meg:

http://hargitamegye.ro/vadkarok/interaktiv-terkep.html

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774