Nehéz helyzetbe kerülhetnek a kisgazdák – fel kell készülni 2021 utánra

Székelyföldi gazdák tartottak fórumot a megyeházán

(0 Szavazat)48 megjelenítés

Egész napos fórumon vettek részt térségünk gazdálkodói csütörtökön, május 25-én a csíkszeredai megyeházán. A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának székelyföldi regionális ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy a megyei tanács részéről továbbra is a kis- és középtermelők, gazdák segítése a cél, a családi tevékenységeket kell összefogni. A megyei tanács mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságának prioritása is ez, amelynek elnöke, Becze István megyei tanácsos is jelen volt. Borboly Csaba elmondta, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök felkérésére a három székelyföldi megye egyeztet annak érdekében, hogy közös gazdaság fejlesztési stratégiát dolgozzanak ki.

– Szükséges a három megye közös gazdasági program kidolgozása, hiszen el kell tudnunk mondani, mire van szükségük a székelyföldi gazdáknak, és egységes programot kell tudnunk felmutatni, ami alapján fel tudunk készülni a magyarországi gazdaságfejlesztési lehetőségekre, de a 2021 után következő időszakra is – hangsúlyozta többször a megyeelnök, hiszen az EU Közös Agrárpolitikájának következő szakaszában a versenyképességre helyeznék a hangsúlyt. Ezt az idei évben vitatja az Unió vezetősége, amelynél minél jobb döntést kell kicsikarni a helyi kisgazdák javára, ugyanakkor fel kell készíteni a gazdákat arra a forgatókönyvre is, ha mellőzik a jelenlegi területalapú támogatásokat, amely nagyon hátrányosan fogja érinteni térségünk kis- és közepes gazdaságait. Ezen forgatókönyvre a legjobb eszköz Borboly Csaba szerint, ha egymást erősítve összehangolja a három megye a gazdaságfejlesztést, az egyéni jó példákat, javaslatokat összefogják, és ágazatonként összehúzzák a tevékenységeket – ezt a munkát, felkészülést már idén el kell kezdeni.

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő szerint el kell érni, hogy a kormány olyan agrárpolitikát fogadjon el, amely jó a helyi gazdák számára is. Szerinte a Kárpátokon túli mennyiségalapú gazdálkodás mellett fontos a Kárpát-medencei helyi kistermelők szempontjait is előrevinni, ezen dolgoznak a honatyák. Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának attaséja a magyar kormány által nyújtott jelenlegi és jövőbeni támogatási lehetőségek ismertetése mellett hangsúlyozta azon szakmai tapasztalatcserék fontosságát, amelyekre szeretnék elvinni a székelyföldi gazdákat, megvizsgálni a külföldi jó példákat. Többek között a magyarországi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Vásárára is szeretnének minél több székelyföldi gazdát eljuttatni.

A fórum részeként a meghívott egyesületek beszámoltak a 2016. évi tevékenységükről Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesülete vezetőjének moderálásában. Bemutatót tartott a Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítési Szövetkezet is, amely Hargita Megye Tanácsa támogatásával alakulhatott meg, és szeptemberben indítja be az új gyárját:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1282324331814947

Csíkszereda, 2017. május 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774