Nem Boeingek számára akarunk kifutót építeni!

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Figyelembe véve, hogy a csíkszeredai repülőtér konzultációra bocsátott megvalósításhatósági előtanulmányának tervezetével kapcsolatos sajtócikkekben néhány pontosításra szoruló adat került közlésre, valamint annak fontosságát, hogy a közvélemény helyesen legyen tájékoztatva a projekt hasznosságát, gazdasági előnyeit, és a megvalósításhoz szükséges költségeket tekintve, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az alábbiakat pontosítja:

Nem gondolkozunk 20 millió eurós repülőtérben, mint ahogy azt a Krónika és Csíki Hírlap napilapok, valamint a szekelyhon.ro és maszol.ro internetes újságok címei és bekezdései sugallják. Egy megvalósíthatósági számítást, tervezést rendeltünk meg, a megbízott cégnek viszont feladata rámutatni a további fejlesztések lehetőségeire, potenciális költségvonzataira. Amint azt a cikkíró is helyesen megjegyezte: „A megyei önkormányzat elsősorban betegszállításban, átültetésre váró szervek gyors célba juttatásában, illetve katasztrófahelyzetek – például erdőtüzek – operatív megoldásában gondolkodik.” Ez az első fázis, amely véleményünk szerint Hargita megye szemszögéből elsődleges.

Egy következő fázisban gondolkodni lehet egy üzleti célokat, kisebb csoportos turizmust kiszolgáló fejlesztésben, ehhez a jelenlegi füves leszálló pálya mintegy félszáz fő szállítására alkalmas gépeknek megfelelő, szükséges egy szilárd burkolatú pálya is. Ugyanakkor további repülési feltételek javítására alkalmas fejlesztésekre van szükség (mint például köd esetén a rossz látási viszonyokban navigáció, automata leszállásvezérlő stb.).

A harmadik fázis, amelyre a megbízott cég kitért, és megvizsgálta a feltételeket, az a nagyobb repülőgépek (például a WizzAir  járatai) fogadására alkalmas kifutópálya helyszíne és becsült költsége, amelyre a fent említett napilapok által jelölt összeg vonatkozik. Ez a fázis elkövetkező 40-50 év távlatában nem kell vita témáját képezze, hisz Hargita megye ebben a pillanatban is abban érdekelt, hogy a marosvásárhelyi repülőteret úgymond kiszolgálja, átszállítva az utasokat innen, amiről egyébként már elkezdtük az egyeztetéseket Maros Megye Tanácsának elnökével.

Hangsúlyozandó: a megyei tanács elnöke kiemelte, hogy elsőrendűen azt kell eldönteni, hogy akarunk-e egyáltalán repteret, s ha nincs egységes támogató álláspont, akkor ez a fejlesztés nem történik meg. Viszont ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni, szükség van vizsgálatokra, elemzésekre, amelyek szakmai megalapozottságot adnak egy döntésnek, és ne jókedvünkben, laikus elgondolásunk alapján döntsünk a kérdésben, és a szakértőknek a feladata, hogy minden egyes részletre választ adjanak, még ha az évtizedek múltán lesz is érvényes. Éppen ezért a Planificatio által szombaton bemutatott tervezet több fázisban, továbbfejlesztési lehetőségeket is felvázolva készült el, amiből számunkra most az első szint, az úgymond kisgépes változat a megfontolandó, ha minden érintett ezt akarja. Az előtanulmánnyal megbízott cég a szombati konzultáció javaslatai alapján aktualizálja azt, ennek végleges formája közzétételre kerül a  http://www.hargitaairport.ro/ oldalon.

 

A helyszínen adott interjú részlete meghallgatható az alábbi linken:

http://www.hargitaairport.ro/?page_id=770

 

Csíkszereda, 2016. szeptember 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774