Nemzetközi partnereket keresnek

Kovászna Megye Tanácsa sajtóirodájának közleményét továbbítjuk.

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Az RMDSZ szakpolitikusai és önkormányzati vezetői Kézdivásárhelyen az erdélyi magyarság helyzetéről, a közösséggel szemben alkalmazott kettős mércéről tájékoztatták az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának küldöttségét. Az Európa Tanács (ET) önkormányzati szakbizottsága a napokban kihelyezett ülést tart a Kovászna megyei Bálványosfürdőn.

Európa jövője a régiók elismerése

 

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban összegyűlteket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntötte, rövid történelmi áttekintést nyújtva a céhes város és Székelyföld múltjáról. Majd kiemelte, hogy a régiók Európájában a nemzetiségi, nyelvi sokszínűség értéket hordoz. Egy modern ország alapja a helyi és regionális sajátosságok elfogadása, elismerése és promoválása kell legyen.

Sajnos, ez még nem így van Romániában, ahol a bukaresti államhatalom kettős beszédet alkalmaz. Egyrészt a nemzetközi közvéleményt félretájékoztatja a kisebbségek helyzetével kapcsolatban, másrészt pedig az országon belül folyamatosan korlátozza az anyanyelv használatának lehetőségét.

Pedig „mi, magyarok ezer éve élünk ebben a régióban, ezer éve az európai kultúrkör részét képezzük. A székelyföldi 75 százalékos magyar közösség pedig azt szeretné, hogy az anyanyelve, a román nyelv mellett legyen hivatalos regionális nyelv. Ehhez a törekvéshez keresünk nemzetközi partnereket” – fogalmazott Tamás Sándor.

 

Nem többletjogokat kérünk

 

Fejér László-Ödön szenátor az udvarterek városában házigazdaként üdvözölte a kongresszus résztvevőit. „Bízom abban, hogy közelről is megismerhetik a romániai magyar kisebbség céljait, gondjait, törekvéseit, amelyből az egyik és talán a legfontosabb az anyanyelvünk használatának joga, hiszen ahogy azt Széchenyi István, nemzetünk egyik kiválósága mondta: „nyelvében él a nemzet.” A 21. század Európájának aktuális kérdéséről van szó a romániai magyarság körében, abban a közösségben, ahol egyenesen román ellenségként vádolhatják a kisebbség nyelvét használókat.”

Mindez szemléltetésére a politikus példaként emelte ki a 215-ös kisebbségi anyanyelv- és szimbólumaink használatát szabályozó törvényt, amelynek módosításáért politikai egyességre jutottak a kormánypárttal, de amit a törvény elfogadásának előestéjén, a román kereskedelmi televíziós csatornákon keltett magyarellenes hisztéria képes volt eltiporni. „Elfogadhatatlan, hogy 2018-ban azért büntették meg Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármestereit, mert március 15-én, a magyar nemzet egyik legfontosabb ünnepén, nemzeti szimbólumainkat felvonultatva, méltóságteljesen emlékeztünk meg elődeinkről, a szabadságharc és forradalom 170. évfordulójáról. A magyar kisebbség semmi mást nem kér, csak mindazt a jogot, amit más európai uniós tagállamok saját kisebbségeinek biztosítanak. És mindezt törvényes keretek között” –  hangsúlyozta a szenátor.

Benkő Erika, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője felszólalásában kiemelte, a romániai nyelvi jogok biztosítása bizonyos politikai szükségességből fakadt, hiszen akkoriban születtek, amikor Románia csatlakozni akart az Európa Tanácshoz, a NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz.

„Bizonyossággal állíthatjuk, hogy két évtized elteltével a dolgok lényegesen megváltoztak, a társadalom fejlődött és új szükségletek álltak elő. Gyakorta találjuk magunkat olyan abszurd helyzetben, hogy sikeres pereket indítanak magyar feliratok és szimbólumok ellen, annak dacára, hogy a nyelvi jogok alapvető emberi jogok. Annak érdekében tehát, hogy elkerüljük ezen jogok csorbítását, hangsúlyosan szükség van az egyértelmű szabályozásra, olyan jogszabályokra, amelyek nem adnak teret rosszindulatú értelmezéseknek, következésképpen nem csorbítják a kisebbségi, illetve a nyelvi jogokat” – hangsúlyozta a képviselő.

Benkő Erika elmondta, sajnos már szisztematikus jelenséggé vált a román pártok körében, hogy kijátsszák a magyar kártyát a jogalkotási folyamatban, illetve elutasítják az etnikai, valamint a nyelvi másságot. Az intolerancia sokkal gyakoribb, mint a jóindulat, annak ellenére, hogy a kisebbségbarát jogszabályok célja a kisebbségek komfortérzetének növelése, valamint a kisebbség és a többség közti viszony javítása azáltal, hogy világos és egyértelmű alapokra helyezik azt.

„Úgy gondolom, ahelyett, hogy ellenségességgel és egyértelmű asszimilációs szándékkal tekintene a magyar kisebbségre, a román államnak úgy kellene kezelnie a magyar közösséget, mint kulturális és nyelvi értéket, az ország szerves részét képező etnikai másságunkat pedig büszkén kellene vállalnia”— emelte ki a képviselő.

Átfogó uniós jogszabályi keretre van szükség a kisebbségek védelme érdekében

„Európa-szerte problémákkal küzdenek az őshonos nemzeti kisebbségek, hiszen nem minden tagállam oldotta meg a kisebbségi kérdést. Ezek a közösségek többszáz éve élnek szülőföldjükön, ugyanazon a területen.

Ezért van szükségük nyelvi jogokra, helyi adminisztrációs modellekre és az identitásukat védő jogi keretre” – mondta Sógor Csaba tájékoztatójában. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a jó példák átültetését rendkívül fontosnak tartja, ezért hangsúlyozta: az EU-nak bátorítania kellene a tagállamok közti jó gyakorlatok megosztását a kisebbségvédelem kérdésben is.

Sógor Csaba előadásában áttekintést nyújtott a jelenlegi uniós jogi alapokról –  a Lisszaboni Szerződésnek, az Európai Unió Alapjogi Chartájának vonatkozó részeiről –, amelyek hivatkozást jelentenek a kisebbségvédelmi munkában. Ugyanakkor kitért arra, hogy az Európai Parlament több más jelentés mellett elfogadott februárban egy állásfoglalást is a nemzeti kisebbségek védelmének témájában, amely leszögezi, hogy a nemzeti kisebbségek hátrányos megkülönböztetésben részesülnek az EU több tagállamában. „Ez is annak bizonyítéka, hogy az Európai Parlament hozzánk hasonlóan látja a dolgokat, a feladat az Európai Bizottság, majd a tagállamok meggyőzése ebben a kérdésben” – hangsúlyozta.

Az EP-képviselő elmondta: átfogó uniós jogszabályi keretre van szükség a kisebbségek védelme érdekében, mert jelenleg az EU nem rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel ellenőrizhetné a kisebbségi jogok tiszteletben tartását. „Ennek szükségességét hangsúlyozzuk mi, erdélyi magyar képviselők is parlamenti munkánk során. Ez kell ahhoz, hogy az EU érdemben reagálni tudjon a problémára és megfeleljen az 50 millió nemzeti vagy nyelvi kisebbséghez tartozó állampolgára jogos igényeinek" – mondta.

Előadásában Vincze Loránt kiemelte: az, ahogyan Románia folyamatosan tagadja a kisebbségi jogok megsértését, ugyanakkor jogi úton is támadja a közösségi jelképek, zászlók, feliratok használatát, nem jó módszer a bizalomépítésre. Hozzátette: a Kisebbségi Keretegyezmény és a Nyelvi Charta tanácsadói bizottságának jelentései, valamint az amerikai külügy éves emberjogi jelentései rendszeresen rávilágítanak a realitásra.

„A tények és adatok mögött ott van egy közösség, amely meg akarja őrizni identitását, és fejlődni akar. Románia tagadja, hogy problémák lennének, sőt, modellértékűnek tartja saját kisebbségpolitikáját. A magyar közösség azonban valós partnert akar, aki hajlandó a párbeszédre, aki hajlandó nyíltan beszélni és dönteni a közösségi autonómiáról, amely, mint számos európai példa mutatja, a többségnek és a kisebbségnek egyaránt hasznára válik. De Románia folyamatosan elutasítja a párbeszédet, és a tények letagadásában, a párbeszédtől és az együttműködéstől való elzárkózásban kezd példaértékűvé válni” – fogalmazott Vincze.

„Nekünk, kisebbségeknek van egy álmunk, egy olyan földrészről, ahol a nyelvek és a közösségek egyenlőek, ahol tisztelik és óvják őket.

Szeretnénk, ha önök, az európai régiók képviselői partnereink lennének álmunk megvalósításában” – zárta beszédét a Minority SafePack elfogadásának szükségességére utalva a FUEN elnöke.

A romániai kisebbségi nyelvhasználat korántsem nevezhető példaértékűnek

„Az információáradat korszakában talán kevesebbet tudunk egymásról, mint valaha. Háttértudás és személyes tapasztalat nélkül pedig szinte lehetetlen megérteni egymás sajátos helyzetét és törekvéseit” – vezette fel előadását Horváth Anna. Az RMDSZ Önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke áttekintést nyújtott az erdélyi magyar közösség kiemelt jelentőségű történelmi eseményeiről: a honfoglalás időszakáról és az önrendelkezéssel bíró székely határvédőkről, az Osztrák-Magyar Monarchia korszakáról, az I. világháborúról és a trianoni békediktátumot követő ország-szakadásról, amely az egyik legnehezebb történelmi időszakot hozta el a magyarok számára. „Mindezek után a demokrácia alapjainak felállításában bízva, de végül a kommunizmus asszimilációs kísérletekkel tűzdelt fél évszázada során, a magyarok egy „extra-díjat” is megfizettek Romániában” – emlékeztetett Horváth Anna.

Az ügyvezető alelnök hangsúlyozta: a jelenlegi jogi rendelkezések nem nyújtanak garanciát Romániában a kisebbségi jogok biztosítására, annak ellenére, hogy az ország átültette nemzeti jogrendjébe a kisebbségek védelmére vonatkozó általános jogi előírásokat, de mindezek konkrét szankciók mellérendelése hiányában, tulajdonképpen figyelmem kívül maradnak.

„Bár a kisebbségi nyelvhasználat a törvénykezés szintjén viszonylag jó standardokkal rendelkezik, korántsem nevezhető példaértékűnek, hiszen a gyakorlatba ültetése esetleges, a többség nagylelkűségének és a pillanatnyi politikai kontextusnak a függvénye” – emelte ki Horváth Anna, aki arra kérte az Európa Tanács küldötteit, hogy váljanak az erdélyi magyar közösség támogatóivá, törekvéseink zászlóvivőivé.

 

Felelősek vagyunk közösségünkért

 

Mindegyik székelyföldi megye számára fontos egységesen megjeleníteni a térséget, közösen fellépni a kisebbségi jogokért vívott küzdelemben.

„Maros megye különleges helyzetben van, ha a kisebbségi kérdéseket boncolgatjuk, hiszen a lakosság közel fele valamilyen kisebbségi közösséghez tartozik. A lakosok 36 százaléka magyar, közel 10 százaléka roma nemzetiségű, és több más kisebbség is jelen van a megyében. Ennek ellenére a kisebbségi jogok sok esetben nincsenek alkalmazva. Ha az oktatást nézzük, elég a marosvásárhelyi katolikus iskola helyzetét kiemelni, ahol a hatóságok hosszú idő óta nem hajlandók egy törvényes megoldást találni a felekezeti iskola létrehozására, pedig a tanintézet megalapítása a magyar közösség jogos igénye. De nagy problémák vannak a közigazgatás területén is.

Marosvásárhelyen, amely a magyarság szempontjából egy frontvárosnak számít, még mindig nem sikerült kétnyelvű utcanévtáblákat kihelyezni, és az egész megyében gondot jelentenek a kétnyelvű feliratok, hiszen gyakran megesik, hogy ismeretlenek megrongálják a magyar feliratokat tartalmazó helységnévtáblákat vagy a különböző információs táblákat.

Az említett problémákat csak a jelenleg érvényben levő törvények szigorításával, illetve szankciók bevezetésével lehet megoldani, de ez a fajta megoldás is késleltetve van. Éppen ezért fontos lenne számunkra, hogy a kisebbségi jogokat európai uniós szintű törvények is védjék” – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

„Az elvándorlás, az agyelszívás generációkon végbemenő folyamat, ami közvetve érinti a közösséget. Éppen ezért, amikor az identitás védelméről beszélünk, a szülőföldön maradás kérdése megkerülhetetlen.

Tehát a kisebbségi jogoknak, az identitás védelmének esetünkben magukban kell foglalniuk számos olyan intézkedést, amely a fiatalok itthon boldogulását segíti, vagy hazatérésüket ösztönzi. Ezért is fontos a Minority SafePack kezdeményezés, mert Európa úgy teljes, ha minden nemzetiség meg tudja őrizni identitását. Szimbólumaink, valamint anyanyelvünk használata esetében gyakran találkozunk „értelmezési” és törvényalkalmazási problémákkal a többség részéről. A centenárium évében ez még jobban felerősödik, ezért nagyon fontos, hogy kisebbségi követeléseinket hogyan és milyen formában kommunikáljuk a többségi közösség, a többségi politikum, illetve a központi sajtó irányába. Ebben nagy felelősségünk van, nekünk, kisebbségi politikusoknak, ugyanakkor nagy felelőssége van a kisebbségi magyar sajtónak is. Le kell építeni a gyűlöletbeszédet tápláló félreértelmezéseket és az ezekből származó frusztrációkat” – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

2018. május 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774