Növelni kell a vállalkozói szellemet a szakiskolát végzett fiatalok körében

A szakmunkásnak nem muszáj alkalmazottként dolgoznia

(0 Szavazat)44 megjelenítés

Nemcsak képzési, hanem humánerőforrás-probléma is a szakképzés ügye, hangzott el azon a találkozón, amelyen gyergyói térségi iskolaigazgatók és vállalkozók vettek részt, és Gyergyószentmiklóson tartották Hargita Megye Tanácsa szervezésében, Görbe Péter főtanfelügyelő korábbi kérése alapján. A térségbeli vállalkozók képviseletében jelen volt Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke is, a szervezet összesen mintegy háromezer munkahelyet biztosító cégeket tömörít.

Az, hogy a gyerekek többsége nem szívesen iratkozik szakmunkásképzőbe, a szülők mentalitásán is múlik, mert a többség elméleti képzésre buzdítja gyermekét, és irodában látja a jövőjét – értettek egyet a jelenlévők, hangsúlyozva: aki szakiskolát végez, annak nem feltétlenül kell alkalmazottként dolgoznia, hiszen lehet magánvállalkozó is, ezt kell tudatosítani a fiatalokban, a vállalkozói szellem növelésére van szükség. Ugyanakkor egyre nagyobb az igény számítógépes programozókra, e szakma elsajátítása sokat jelentene a fiatalok itthon maradása szempontjából, hiszen itthonról dolgozhatnának külföldi cégeknek, a hazainál magasabb bérért. Éppen ezért Hargita Megye Tanácsának munkatársai felvetették a jelen lévő Dombay Istvánnak, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozata igazgatójának, hogy egy informatikai felsőfokú képzés indítása a Csíky-kertben működő intézményben hasznos lehet – ezzel az igénnyel levélben fordulnak az egyetem kolozsvári vezetőségéhez, állapodtak meg a jelenlévők. Egy másik felvetés szerint a diákoknak bevezetik a havi gyárlátogatásokat, sőt szülői értekezleteket is tartanának vállalkozásoknál, hogy a szülők jobban megismerjék a szakképzésben rejlő lehetőségeket, és cégvezetők jelezték, hogy ők is elmennének szülői értekezletre.

Elhangzott továbbá az is, hogy az elméleti tantárgyversenyeken kívül szakmai versenyekre is szükség lenne, a szakiskolás diákok részvételével. Több iskolaigazgató panaszolta, hogy ha új szakot indítanak, nem telnek be a helyek, erre az a javaslat fogalmazódott meg, hogy kettős szakú osztályokat hozzanak létre. A vállalkozók ugyancsak partnerek a duális képzésben, és szívesen foglalkoztatnak gyakornokokat, mondták el.

A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barabás Csaba, az intézmény beruházásvonzási irodájának vezetője is. Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy a megyei tanács lehetőségei szerint támogatja a szakoktatást, kiemelt célja annak fejlesztése, a legutóbbi példa erre az, hogy a legutóbbi áfa-visszaosztásnál jelentős összegekkel támogatták a szakiskolákat. A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola szakoktatási tevékenységhez szükséges fejlesztéseihez 90 ezer lejjel járul hozzá Hargita Megye Tanácsa, a dánfalvi tangazdaság kiépítéséhez, a meglévő istálló feljavításához 100 ezer lejjel, a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet líceum mellett működő tangazdaság létrehozását 46 ezer lejjel támogatja, a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola szakoktatási tevékenységének fejlesztését pedig 35 ezer lejjel. A megyei tanács döntéshozó testülete a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont tangazdaságának kiépítésére 40 ezer lejt, a szentegyházi Gábor Áron Iskolaközpont szakoktatási tevékenységének megerősítéséhez, az étkezde felújítására 45 ezer lejt különített el. A korondi szakközépiskola fűtésrendszerét 20 ezer lejjel támogatja, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum szakoktatásának megerősítésére famegmunkálási gépek vásárlásához való hozzájárulásként 9252 lejt különített el. A gyergyóditrói szakiskola  fejlesztésére 20 ezer lejt utalt ki a testület, a balánbányai Liviu Rebreanu Iskolaközpont szakoktatásának fejlesztését 50 ezer lejjel, a borszéki Zimmethausen Iskolaközpont szakképzését pedig 60 ezer lejjel támogatja. Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa az Alcsíki Kistérségi Társulás tagjaként célirányosan 10 ezer lejt  különített el a térségben működő tangazdaságok támogatására.

 

Csíkszereda, 2015. november 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774