Önerőből állítják helyre a gyimesi árvízkárokat

Hargita Megye Tanácsa nem vár Bukarestre

(0 Szavazat)33 megjelenítés

A Gyimesközéplok községhez tartozó Bükkhavaspatakán tartott terepszemlét Hargita Megye Tanácsának elnöke és alelnöke, Borboly Csaba és Biró Barna Botond, Becze István megyei tanácsos és Szabó Barna megyemenedzser, valamint munkatársaik augusztus 31-én, szerdán délután megtekintve az előző napi áradások okozta károkat. Helyi vállalkozók gépeikkel próbálják járhatóvá tenni a 127A és a 127B jelzésű megyei út megrongálódott szakaszait, megpróbálva eltakarítani a víz hordalékát. 

Egy frissen kövezett szakaszt – amelyet holnap adtak volna át – teljesen elmosott a megáradt Bükkhavas pataka. A helyszínen tűzoltók és villanyszerelők dolgoznak a károk helyreállításán, a lakosok a kapujuk előtt felgyülemlett hordalékot takarítják el, az elmosott kishidakat próbálják helyrehozni. A hidak talapzatához szekérrel köveket szállítanak. Helybéliek elmondták, hogy több háztartás téli tűzifáját elvitte a víz, és jelenleg a hegyoldalon közlekednek szekérrel, mert az úton nem lehet.

Elhangzott, hogy a legsürgősebb egy póthíd elkészítése és a közlekedés mihamarabbi biztosítása legalább fél sávon. A megyei tanács munkatársai a sürgősségi esetek felügyelőségével (ISU) visszatérnek felmérni a károkat, hogy minél hamarabb meg lehessen hirdetni a közbeszerzést a munkálatokra. Emellett igyekeznek a nyári karbantartási programból elvégezni, amit lehet.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hogy több helyen veszélyes közlekedni, mert az utat elmosta az árvíz, ezért a mai tanácsülésen át kell csoportosítani a forrásokat.

– Nem várhatunk Bukarestre, főleg hogy még a május–júniusi árvízkárok helyreállítására szánt összeget sem kaptuk meg. Továbbra is saját költségvetésből igyekszünk minél előbb megoldani a problémát. Így is legalább két hét, amíg sikerül járhatóvá tenni a megrongálódott szakaszokat. Ennek érdekében más programokról kell lemondanunk – hangsúlyozta a helyszínen a megyei tanács elnöke.

Hargita Megye Tanácsa a szerda esti soros ülésén összesen 220 ezer lejt különített el a Gyimesközéplok községi árvízkárokra: 70 ezer lejt a tartalékalapból, 150 ezer lejt átcsoportosítva. Tegnap óta dolgoznak a gépek, biztosítják a járhatóságot, hangzott el az ülésen.

Csíkszereda, 2016. augusztus 31.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774