Pályázati térkép készült a Hargita-hegység fejlesztéséhez

Útikalauz befektetőknek és önkormányzatoknak

(0 Szavazat)46 megjelenítés

A Hargita-hegység fejlesztésében érintett 21 önkormányzat, illetve magánvállalkozások számára készített pályázati térképet mutattak be a csíkszeredai megyeházán augusztus 19-én, szerdán. Az útmutatót a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás és az Euro Top Consulting Kft. hozta létre, az ismertetőre polgármestereket, vállalkozókat, közbirtokossági vezetőket és sípálya-tulajdonosokat hívtak meg. 

A térképet az érdeklődők e-mailben kapják meg ezáltal segítve az önkormányzatokat és magánvállalkozókat, hogy idejében értesüljenek a pályázati lehetőségekről. Mint elhangzott, ennek az a célja, hogy a Hargita-hegység rendezési terve mentén rálátást, útbaigazítást nyújtson az érintett helyi önkormányzatoknak és vállalkozásoknak a különböző pályázati lehetőségekre és ezáltal a fejlesztési lehetőségekre.

A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér és Incze Csongor alelnök, Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzási irodájának vezetője, Sarkadi Zoltán, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója, valamint Parajdi Borbála, az Euro Top Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. Borboly Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy akármilyen rossz az adott helyi önkormányzatok költségvetési helyzete, az ősz folyamán kell megtervezniük a jövő évi költségvetést, ahhoz pedig, hogy a tervezés jól megalapozott legyen, tudniuk kell, mit szeretnének megvalósítani, és erre milyen lehetőségeik vannak, milyen pályázati forrásokhoz juthatnak hozzá.

– Ha jól össze tudjuk hangolni terveinket, a befektetett összegek megtérülnek. Ebben szeretnénk segíteni – hangsúlyozta a megyeelnök hozzátéve, folyamatosan hirdetik meg az uniós pályázatokat, amelyekre időben elő kell készülni, hiszen jelentős összegekről lévén szó kár lenne lemaradni a lehetőségekről. – Fontos, hogy konkretizáljuk és összehangoljuk az önkormányzatok és magánvállalkozók elképzeléseit, hiszen ezek a tervek nem egymás ellen valósulnak meg. Könnyebben tudunk befektetőket vonzani, ha van egy átlátható, a teljes megyét lefedő elképzelés – fűzte hozzá.

Sarkadi Zoltán igazgató szerint közösen lehet megvalósítani a fejlesztéseket.

– Sokszor azt mondjuk, meg van kötve a kezünk, ami részben igaz, de nem a mi hibánkból. Szükség van arra, hogy összefogjunk, hiszen a közszféra és a magánvállalkozók együtt érvényesíthetik közös érdekeiket – emelte ki.

Barabás Csaba, a beruházásvonzási iroda vezetője annak lehetőségeiről beszélt, hogy a pályázatokon kívül hogyan lehet más forrásból is pénzt lehívni.

– Mindig azt halljuk, hogy térségünkben nagy turisztikai potenciál rejlik, befektetőkkel beszélgetve azonban arra a következtetésre jutottunk, hogy konkrét befektetési tervekre van szükség. A legnagyobb probléma, hogy nincsenek összesítve a turisztikai befektetési lehetőségek sem helyi, sem megyei szinten, pedig egy ilyen összesítés útikalauzként szolgálhatna a befektetők számára – hangsúlyozta Barabás Csaba.

Csíkszereda, 2015. augusztus 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774