Parajdon ülésezett Hargita Megye Tanácsa

Év végi segítség az egyházaknak
Két új megyei tanácsos mandátumát igazolták

(0 Szavazat)76 megjelenítés

Az egyházaknak, ezen belül az atyhai templom újjáépítésére is támogatást utalt ki Hargita Megye Tanácsa a december 21-én Parajdon tartott soros havi ülésén. Igazolták két új RMDSZ-es tanácsos mandátumát, és a tartalékalapból pénzt irányoztak elő Székelyudvarhelynek és Madéfalvának is.

Rácz Árpád és Sándor Barna megyei tanácsosi mandátumát igazolták Hargita Megye Tanácsa szerdai kihelyezett ülésén, miután Bende Sándor és Sebestyén Csaba az RMDSZ parlamenti képviselőjeként tevékenykedik tovább. A két tanácsos az előző ciklusban is a megyei tanács testületének tagja volt, ugyancsak a Szövetség színeiben. Rácz Árpád Bende Sándor utódja lesz a helyi együttműködési és román–magyar együttélési bizottságban, Sándor Barna pedig a környezetvédelmi és turisztikai bizottság tagja lesz, akinek Becze István adja át a helyét, utóbbi a vidékfejlesztési és mezőgazdasági bizottságban folytatja tevékenységét.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatta a december 11-ére megvalósult összefogást, és reményét fejezte ki, hogy az a következő választásokon kiteljesedik.

– Erősítettünk a parlamenti jelenléten, a Hargita megyei képviselők és szenátorok adják majd a parlamenti munka gerincét. Mindannyian hozzájárultunk, akik a teremben vagyunk, egyházak, civilszervezetek, intézményeink is, és szintén sokat jelentett a magyarországi támogatás, amiért ezúton is köszönetemet fejezem ki – fogalmazott.

Az őszi egyháztámogatási kiírásra beérkezett 45 pályázat közül 33-at bíráltak el pozitívan, összesen 300 ezer lej értékben. A szerződéseket a felekezetek képviselői a tanácsülés végén alá is írták, mivel év végi, gyors segítségre volt szükségük. A leégett atyhai templom újjáépítésére 50 ezer lejt utaltak ki. Borboly Csaba az egyházakkal való ez évi együttműködés megkoronázásának nevezte a mostani támogatásokat.

A tartalékalapból 172 ezer lejt utaltak ki Madéfalvának tartozásai rendezésére, 44 ezer lejt pedig Székelyudvarhelynek a Bányai János Műszaki Szakközépiskola bentlakásának belső javítására.

Az ülés végén Borboly Csaba felhívta a tanácsosok figyelmét a megyei tanács cipősdoboz jótékonysági akciójára, amelyhez elsősorban a hivatal munkatársai csatlakoztak, de nemcsak. A testület tagjai pénzadománnyal segíthetnek, amelyből tartós élelmiszert, édességet vásárolnának rászoruló családoknak.

Az ülés elején Bokor Sándor polgármester és Kántor Csaba református esperes-püspökhelyettes köszöntötte a vendégeket. Bokor Sándor a megyei tanács segítségét kérte a kihelyezett ülésnek helyet adó kultúrotthon tűzvédelmi szempontok szerinti átépítésében. A bukaresti Colectiv-tragédia után ugyanis szigorodtak a szabályok, ezért több mint 250 ezer lej értékű munkálatról van szó. Borboly Csaba válaszában elmondta, hogy a jövő évi költségvetés megalkotásánál figyelembe veszik ezt a kérelmet, akárcsak a felsősófalvi konyhára vonatkozó igénylést. Hozzátette, hogy mint már nyilatkozta, a megyei tanács a szakoktatás mellett 2017-ben a tehetséggondozást is kiemelten támogatja, az Itthon. Család. Jövő szlogen jegyében. A megyeelnök javaslatokat vár a jövő évi költségvetésre vonatkozóan.

Az ülés után Borboly Csaba élőben jelentkezett a Facebookon, a videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1374570255895403/ Az ezt követő élő videóban Bokor Sándor polgármester is elmondta főbb gondolatait a kihelyezett tanácsülés kapcsán: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1374579065894522/

Csíkszereda, 2016. december 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774