Pozitív döntés született Brüsszelben a kis- és középtermelők támogatását illetően

Sikerült átvinni az APIA-támogatások megtartását célzó módosító javaslatokat

(0 Szavazat)48 megjelenítés

Az EU Közös Agrárpolitikájának következő 2020-ban elfogadandó szakaszában a kis- és középtermelőknek járó támogatások továbbra is prioritást kell, hogy jelentsenek – ezt szavazta meg a Régiók Bizottsága (RB) szerdán, július 12-én, a plenáris ülésén Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsának elnökének módosító javaslatai alapján, A 2020 utáni KAP című jelentés tárgyalásakor. Az RB álláspontja szerint az Európai Unió mezőgazdasági politikájának olyan előírásokat kell tartalmaznia a jövőre vonatkozóan, amely kiemelten támogatja a kis- és középtermelőket, gazdálkodókat és családi vállalkozásokat.

Borboly Csaba felszólalásában hangsúlyozta, hogy a közvetlen és területalapú kifizetések esetében elsősorban a kisebb és családi gazdaságokra kell a forrásokat összpontosítani, csökkenteni kell az adminisztrációs terheket, valamint olyan pénzügyi eszközöket kell bevezetni, amelyek a mezőgazdaság, a vidéki térségek és közösségek szükségleteit megfelelő módon fedezi.

Mindez annak az RMDSZ idei, zilahi kongresszusán elfogadott dokumentumnak a továbbvitele, amely a tavasszal Hargita Megye Tanácsa és a Hargita megyei kistérségi társulások kezdeményezésére indított konzultációsorozat alapján született. Akkor a konzultációt az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa közreműködésével országos szintűre terjesztették ki. A konzultációra érkezett válaszokban a kifizetések kapcsán megfogalmazódott, hogy nem szabad magukra hagyni a kis gazdaságokat, a kifizetések reálértéke pedig nem csökkenhet (http://www.rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/borboly-csaba-brusszelben-az-apia-tamogatasok-megvonasa-nagy-ervagas-lenne-a-gazdaknak). Az RMDSZ zilahi kongresszusán elfogadott Biztos jövőt az erdélyi gazdáknak, az erdélyi vidéknek! című agrárpolitikai határozat is a kisgazdák támogatását, valamint a vidéki közösségek – és települések identitásának megerősítését szolgálja (http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/strategiai-dokumentumot-uj-alapszabalyzatot-es-programot-fogadott-el-az-rmdsz-zilahi-kongresszusa).

– Örvendek, hogy sikerült Brüsszelben letisztázni és elfogadtatni az erdélyi gazdák érdekeinek is megfelelő módosító javaslatokat. Most Bukaresten van a sor, ott kell elérnünk, hogy a romániai álláspont is ez legyen – nyilatkozta a szavazás után Borboly Csaba. Az egyik következő lépés a konzultációs tevékenység elemzésének elkészítése lesz, ugyancsak a kistérségi társulások és a megyei tanács, illetve vidékfejlesztési egyesülete partnerségével, azt vizsgálják, a módosítók nyomán történő, pár év múlva esedékes változások hogyan hatnak majd a Hargita megyei gazdálkodókra.

Hargita Megye Tanácsának elnöke külön sikerként értékelte, hogy javaslata nyomán a jelentésbe került a Natura2000-es területeken keletkezett vadkárok utáni kompenzációk kifizetésének szorgalmazása is, mivel jelenleg a területtulajdonos gazdák ezt nem kapják minden tagállamban, így Romániában sem. Továbbá egy másik, szintén elfogadott javaslata szerint az RB-jelentés kiemeli a kistérségek szerepét. Borboly Csaba mindezt is régóta szorgalmazza, akárcsak az APIA-támogatások reálértékének megtartását, ezek ügyében többször szót emelt a Régiók Bizottságában. A szavazás utáni élő bejelentkezésében erről is beszél: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1326109077436472/

A megyei tanács elnöke köszönetet mondott a konzultációs folyamatban vállalt szerepért, valamint az RMDSZ kongresszusi dokumentumának, valamint ennek nyomán az RB-módosítók elfogadásáért a Hargita megyei kistérségi társulásoknak, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének, Tánczos Barna szenátornak, valamint a magyarországi és romániai delegáció tagjainak: Kovács Raymundnak, Magyar Annának, Ribányi Józsefnek, Victor Morarunak, Alin-Adrian Nicának, Adrian Ovidiu Tebannak.

Hargita Megye Tanácsa elnökének a Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2017. július 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774