Prioritással kezelik a Nyikó menti munkálatokat a Maros Vízügyi Hatóságnál

A beruházás folytatásáról biztosítanak

(0 Szavazat)23 megjelenítés

A Nyikó patak mentén elkezdett munkálatok folytatásáról biztosította Rodica Colceriu, a Maros Vízügyi Hatóság fejlesztésekért és beruházásokért felelős igazgatója a megyei tanács munkatársát, Dajka Zoltánt, aki a vízügy ülését követően a megyei tanács képviseletében egyeztetett az igazgatóval. A beszélgetésben szó esett a Nyikó menti falvak közül a Farkaslaka községhez tartozó Székelyszentlélekről, ahol egy hatvan méteres partszakaszon szükséges beavatkozás, mivel a helyiek olyan lehetetlen helyzetbe kerültek, hogy ha az esőzés miatt kiönt a patak nem lesz ahova visszahúzódjon, valamint a Nyikó patak vízgyűjtőjéhez tartozó Siménfalváról, ahol nem rég okozott gondot az árvíz. 

Június folyamán a megáradt Nyikó több gazdaságba is beöntött, ekkor látogatott Siménfalvára Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, hogy klórmeszet szállítson az árvíz következtében károsult családoknak, hogy kitisztíthassák az ivóvízkutakat. A helyiekkel és a polgármesterrel folyatott beszélgetés során kiderült a Nyikó menti gátrendszer építésének, a meder szélesítésének folytatására lenne szükség, hogy a település lakói ne kelljen minden esőzés után féltsék a javaikat. A helyi polgármester beszámolt arról, hogy kárfelmérést készítettek, amelyet eljuttattak a prefektúrára, a munkálatok folytatásához átadták a vízügynek a szükséges dokumentációt. Ekkor javasolta a megyei tanács elnöke, hogy gyűjtsenek aláírásokat, amelyeket eljuttatnak a vízügyhöz. A helyszínen készült felvétel elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/vb.100000273257560/1557740887578338/?type=2&theater, a korábbi közlemény pedig itt: http://hargitamegye.ro/hirek/segitettek-az-arviz-kovetkezteben-karosult-csaladoknak-simenfalvan.html olvasható.

Az igazgatóval folytatott megbeszélésen a megyei tanács képviselője kézbesítette a vízügynek Siménfalva polgármestere, Péter Zoltán lakossági aláírásokkal alátámasztott levelét, amelyben tájékoztatást kérnek a Nyikó menti gátrendszer építésének és a patak mentén folytatott egyéb munkálatok helyzetéről, valamint kérik, hogy az erre vonatkozó projekt kivitelezése során vegyék figyelembe a talajeróziót is. A megyei tanács munkatársa ismertette: a régióban több alkalommal is szembesülnek azzal a problémával, hogy esők következtében kiöntenek a patakok, a gyorsan zúduló víz megrongálja az utakat vagy elmossa azokat  partszakaszokat, ahol a víz nincsen kellőképpen szabályozva. Az igazgató elmondta, személyesen is ellátogatott az említett településekre, ismeri a problémát és tartja a kapcsolatot az érintett polgármesterekkel, értékelte, hogy a megyei tanács odafigyel a lakossági bejelentésekre, és továbbították az összegyűjtött aláírásokat.

A vízügy ülésén szó esett környezetkímélésről, uniós projektekről, továbbá javasolták interregionális bizottság létrehozását, amelynek tagjai olyan vízügyi szakemberek lennének, akik a helyi és megyei problémákat egyaránt ismerik. Ezenkívül szorgalmazták, hogy ezentúl jobban figyeljenek az építkezési és beruházási engedélyek kiadásánál arra milyen hatással lesznek a munkálatok a környezetre, először kérjenek környezettanulmányt mielőtt kiadnák az engedélyt. Továbbá elhangzott, jelenleg problémát jelent a szennyvíz tisztítása, de annak függvényében, hogy melyik település hány lakossal rendelkezik a továbbiakban foglalkozni fognak a kanalizálással és ivóvízzel kapcsolatos problémákkal.

Csíkszereda, 2017. június 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774