Rendkívüli tanácsülést tartottak a megyeházán

(0 Szavazat)34 megjelenítés

Több mint két órát tartott az a rendkívüli ülés, amelyet Hargita Megye Tanácsa október 26-án, szerdán délután tartott Csíkszeredában a megyeháza márványtermében. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke fontosnak tartotta, hogy az első napirendi pontként a testület tegye  jóvá a múlt heti hibás döntést, amely során a megyei kórháztól átcsoportosítottak az árvízkárok alapjába 1,8 millió lejt, ezt a jelenlévők egyöntetűen megszavazták és a pénz visszakerült a megyei kórház költségvetésébe.

A belső működési szabályzat kiigazítása kapcsán – a megyei utak tekintetében a szükséges jogi tisztázásra kerüljön sor – nem sikerült konszenzusra jussanak a feleknek, ezért úgy döntöttek, hogy leveszik napirendről és a későbbiekben majd visszatérnek rá, addig pedig a megyei tanács alelnökei az utak és saját forrásból végzett beruházások témakörével való foglalkozás alól mentesülnek. Ezt követően jóváhagyták a költségvetés kiegészítést és végül a költségvetés kiegyenlítéséről is szavaztak. 

Borboly Csaba tanácselnök megítélése szerint látszik, hogy a szakértői kormány „áldásos” tevékenysége nem hozott gazdasági növekedést, és forráselvonás zajlik folyamatosan a helyi és megyei tanácsok részéről. Azt a volumenű pénzt, amit a korábbi évben biztosítottak, annak most csak töredékét adta a kormány a helyi és megyei közigazgatások részéré, ezért nagyon sok településen komoly gondok vannak.

– Egy órás határidő volt adva a polgármestereknek igényléseik megalapozására és ez idő alatt 8 millió lejre gyűlt össze megalapozott igény. Ha több nap lett volna a rendelkezésükre álló idő, akkor lehet, hogy nem 8 millió, hanem 28 millió, vagy akár annak a többszöröse, összigénylés is érkezhetett volna. Azt látom, hogy nagyon el vannak maradva a beruházások, fejlesztések és sok az adósság. Ilyen körülmények között kellett a mai tanácsülésen 700 000 lejt szétosztani. A döntés nehéz volt, de bízom benne, hogy felelős döntést hozott a testület és jó helyre kerülnek a pénzösszegek – fogalmazott Borboly Csaba.

A tanácselnök kihangsúlyozta, hogy azon kell dolgozzon a tesületnek, hogy tudjanak akár még a saját költségvetésükből is előteremteni forrásokat, amellyel a nagyon nehéz helyzetben lévő településeket tudják segíteni. Hétfőtől kezdve ezen fogunk gondolkozni! – fogalmazott a megyeelnök.

Csíkszereda, 2016. október 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774