Sok függ attól, mennyire figyelünk fiataljainkra

Az Ezer Székely Leány Napja azt mutatja: nem lesz baj

(0 Szavazat)13 megjelenítés

– Ha a fiataljaink olyan lelkesen fognak közösséget építeni, ahogyan énekelnek, nevetnek, táncolnak az Ezer Székely Leány Napján, akkor nem lesz baj: Székelyföldnek nemcsak múltja és jelene van, hanem jövője is lesz – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke július elsején, szombaton Csíkszeredában, az Ezer Székely Leány Napja rendezvény Szabadság téri megnyitóján. Mint kifejtette, a negyvenes éveiket taposóknak még körülbelül húsz évig lesz ráhatásuk a régió társadalmi folyamataira, utána viszont már nem, helyükbe lépnek a most felnövekvő generációk, és hogy milyen jövőt teremtenek, az attól is függ, ma mennyire figyelnek rájuk.

A megyei tanács elnöke a torockóiakat hozta fel példának, akik nem építenek cifra, rikító színű, sokemeletes házakat, mert odafigyelnek egymásra, és képesek gátat szabni egyéni vágyaiknak a közösség javára.

– A székely ruhába öltözötteket látva nem gondolunk anyagi hátterükre, arra, vajon milyen autójuk van, milyen okostelefonjuk, mennyi a fizetésük, hanem a jó, a szabad embert látjuk, aki a torockóiakhoz hasonlóan tudatosan megőrzi a múltat, ezáltal gondoskodva a jövőről – fogalmazott Borboly Csaba.

A minden év júliusának első szombatján, Hargita Megye Tanácsa társszervezésével megrendezett Ezer Székely Leány Napja a köszöntőbeszédeket követően közös tánccal folytatódott a Szabadság téren. A csíksomlyói szentmise után a Nyeregben gyűltek össze a székely ruhások – lányok és asszonyok összesen több mint kétezren, fiúk és férfiak pedig több mint ezren. Az idei rendezvény házigazdája Tusnádfürdő volt, jövőre pedig Csíkpálfalva lesz, mivel idén erről a településről érkeztek viseletben a legtöbben, a lakosság számához viszonyítva.

Az eseményt Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány szervezte, társszervező Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és a Székelyföldi Kézművesek Egyesülete.

Csíkszereda, 2017. július 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774