Sportosztályt indítanának Karcfalván

A beiskolázási terv is napirendre került a prefektusi kollégium ülésén

(2 Szavazat)380 megjelenítés

Felülvizsgálja korábbi elutasító álláspontját és fontolóra veszi a karcfalvi 5–8. osztályos tagozatban a sportosztály indítását a Hargita Megyei Tanfelügyelőség – jelentette ki Görbe Péter főtanfelügyelő január 25-én, hétfőn a prefektusi kollégium soros ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felvetésére reagálva, aki ismételten szorgalmazta ezt a lépést. 

A megyei tanács elnöke a felcsíki sportosztály létesítésének szükségességét azzal indokolta – és több alkalommal javasolta azt a főtanfelügyelőnek –, hogy a gyerekeknek így esélyt biztosítanak az itthon maradásra, a tehetséges jégkorongozóknak nem kell Magyarországra menniük előmenetelük érdekében. Borboly Csaba elmondta, az utóbbi időben jó együttműködés alakult ki Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, a prefektusi hivatal és a vállalkozói szervezetek között a megyei tanács beruházásvonzási irodájának köszönhetően, amit a főtanfelügyelő ezen ügyhöz való hozzáállása is igazol.

Az ülés napirendi pontjai között szerepelt a 2016–2017-es beiskolázási terv, így került terítékre a sportosztály és a szakoktatás kérdése. Borboly Csaba azt is elmondta, Hargita Megye Tanácsa elvégzett egy felmérést, amelyből kiderül, hogy a helyi vállalkozók is támogatnák a szakoktatást. Lehetőségeikhez mérten, anyagilag is hozzájárulnának, illetve biztosítanák a szakmai gyakorlat lehetőségét saját vállalkozásuknál. A munkáltatóknak is érdekük a jól működő szakképzés, hogy a piaci igényeknek megfelelő szakemberek kerüljenek ki az oktatási rendszerből.

Sok a tennivaló az érettségi terén is, hiszen Hargita megyében növelni kell a sikeresen érettségizők arányát, tette hozzá a megyeelnök. Mint kifejtette, a sikertelen érettségi az elvándorláshoz vezet, amit mindenképpen csökkenteni kell. Ezért is fontosak a szakiskolák, hogy a sikertelen érettségi utáni munkanélküliség helyett szakmát tanuljanak a diákok, és legyen lehetőségük itthon elhelyezkedni, ne az elvándorlásban lássák az egyetlen kiutat, emelte ki Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2016. január 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774