Székely termék bemutató Tusványoson

Kóstolókkal csábították a fesztiválozókat a termék bemutatóra

(0 Szavazat)70 megjelenítés

Hagyományos és helyi termékeket tekinthettek meg és kóstolhattak meg szerdán, július 19-én a tusványosi fesztiválozók. Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynöksége szervezésében több termelő is Tusványos második napján mutatta be és szolgáltatott ínycsiklandó falatokkal a Kríza János sátorban. A termelők a bemutatkozásokat követően szörpöt, lekvárt, hagymát, házi kenyeret, kürtős kalácsot, mézet, etédi pálinkát, Csíki Sört kínáltak az érdeklődők körében, valamint a Székely babát, kerámia tárgyakat és gyöngyékszereket is megtekinthettek. Az eseményen összesen 18 termelő mutatkozott be. 

Gáll Erzsébet a legízletesebb szörpjeit vitte kóstolóra a saját kertjében termesztett gyümölcsökből. Kovács Elek (Fito-Bau Kft.) etédi pálinkáit kínálta az érdeklődőknek. Fejér Éva Mária a székely kertek elmaradhatatlan zöldségéből és a magyar ételek egyik legfontosabb fűszereiből, a sárga hagymából szeletelt a vendégeknek. Az M&Co természetes fűszerekkel ízesített húsokkal terítette meg az asztalt. A Csíki sör csapata miután a kézműves sör gyártásáról beszéltek a vendégeknek is csapolták a kizárólag természetes alapanyagokból készített különféle söröket. Jakab Dénes (Jaky Impex Kft.) Nagytusnádról hozta a frissen sült pityókás házi kenyeret. Sánta Elemér hagyományos recept alapján sütött kürtőskalácsot szolgált fel. Orbán Melinda házilag készített ízes lekvárjait kóstolhatták meg. Bálint István szörpök széles választékát tárta a vendégek elé. Szőcs Levente a méz jótékony hatásairól, annak különféle felhasználásáról beszélt, majd kóstolót is kínált. A Bíró Endre Zoltán (Iolimex Kft.) az egyedi recept alapján készült Ábel Székely Mustárukkal arattak sikert. Ágoston György (Gyopár Kft.) furfangos székely játékait ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, amelyek a szórakozáson túl a székely nép szokásait, hagyományait és a nyelvjárásokat tanítja. Vízi Jenő díszes kerámia tárgyakat mutatott be, amelyek készítését már gyerekkora óta fejleszti. Salamon Éva a tojásírás hagyományait mutatta be a gazdagon díszített kiállított írott tojásokon. Péter Julianna és Kopacz Melinda gyöngyből készült népi ékszereket illetve Székely népviseleteket állítottak ki. Moldován Zsolt látványelvű festőművészetét mutatta be. Moldován Mária kézműves táskákat kínált megtekintésre.

Lukács Zoltán Levente Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője a Székely termékek bukaresti rendezvényein aratott népszerűségéről számolt be. Mint mondta a kiállításokon a fővárosiak keresik standjaikat és előszeretettel érdeklődnek a beszerezhetőségi lehetőségekről.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a termelőket dicsérve elmondta, hogy közösen sikerült a Székely termék mozgalmat elindítani, ami ma már egészsége és hagyományos módon készült termékeket nyújt a vásárlóknak. Ugyanakkor szorgalmazza az ágazati egyesületek újraindítását és az ágazati tevékenységek összehangolását, megerősítését, hogy a Székely termékek a külföldi piacokon is helyt állhassanak a konkurenciával szemben.

Barabás Csaba kabinetvezető és a Fejlesztési Ügynökség korábbi vezetője a termelőknek elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa, azért tud a termékek népszerűsítésében hatékonyan segíteni, mert ezek a termékek valódi értéket képviselnek, hagyományos alapanyagokat használnak fel, amelyek eleve népszerűek a fogyasztók körében. Ugyanakkor Barabás Csaba dicsérte a termelőket, akik munkahelyeket hoznak létre itthon.

Becze István megyei tanácsos és a vidékfejlesztési szakbizottság elnöke sikeresnek értékelte a kiállítást, amelyet jövőre is szeretnének megszervezni.

A kiállítás képekben:

http://bit.ly/2tfPEj9

A szekelytermek.ro honlapon a védjeggyel rendelkező termelőkkel személyesen is felvehetik a kapcsolatot.

Csíkszereda, 2017. július 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774