Székely terméket odaítélő albizottságot hoznának létre Aranyosszéken

A szórványprogram újraindításáról beszélgettek Torockón

(0 Szavazat)25 megjelenítés

A szórványprogram folytatásának lehetőségeiről és megerősítéséről egyeztetett június 30-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Torockón helyi községvezetőkkel, pedagógusokkal, lelkészekkel, valamint Horváth Annával, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökével. Egyetértettek abban, hogy konkrét, települések közötti együttműködési kapcsolatok létrehozására van szükség.

– Folytatni szeretnénk a székely–szórvány Összetartozunk programot, mivel az utóbbi időben Aranyosszéken és Hargita megyében is háttérbe szorultak az ilyen jellegű tevékenységek. Nincs rendben az, hogy a székelyföldi fiatalok többsége jobban ismeri Magyarországot, mint Erdély többi részét. Együttműködéssel, tapasztalatcserék szervezésével ezen is lehetne változtatni. Partnerségi kapcsolatok, programok létrejöhetnének települések vagy akár területek között is, például a turizmusban vagy a gazdák között, hogy segíthessenek egymásnak termékeik értékesítésében. A megbeszélés résztvevői érdeklődtek a Székely termék védjegyről, ezért javasoltuk, hozzanak létre albizottságot erre a célra Aranyosszéken, hogy ott is minél több gazda nyerje el a Székely termék elnevezést készítményére – nyilatkozta Borboly Csaba a helyszínen.

Horváth Anna is támogatja a program folytatásának gondolatát, mivel a megbeszélésen megfogalmazódott: igény van tapasztalatcserékre az önkormányzatok, a pedagógusok és az egyházak között egyaránt. Továbbá azért, hogy a szórványtelepülésen élő gyermekek az iskolai kirándulások, táborozások révén ne elsősorban Magyarországra látogassanak, hanem először ismerjék meg Erdélyt. Továbbá az ügyvezető alelnök elmondta, tapasztalata szerint Székelyföldön elérhetőbbek a pályázati információk, mint a szórványtelepüléseken, a létrejövő együttműködések, tapasztalatcserék ebben is segíthetnek.

A helyszínen készült felvétel megtekinthető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1315467858500594.

Csíkszereda, 2017. június 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774