Székelyföldi turisztikai klaszter a szolgáltatások összekapcsolása érdekében

Turisztikai fórum Csíkszeredában

(0 Szavazat)158 megjelenítés

Turisztikai fórumon osztották meg tapasztalataikat a szakág képviselői a csíkszeredai Hargita Vendégváróban csütörtökön, május 19-én. A szervezők Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére alakult Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, a Csomád Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás és a Hargita Megyei Patronátus az eseményen lehetőséget kívántak biztosítani a turisztikai egyesületek, információs irodák, programszervezők és résztvevők számára szakmai kérdések megvitatására, tapasztalatcserére és üzleti kapcsolatok kiépítésére. 

Ugyanakkor ez alkalommal alakult meg a Székelyföldi turisztikai desztináció menedzsment klaszter is, célja összekapcsolni a különböző turisztikai szolgáltatásokat, turizmusfejlesztési célú partnerségek kiépítése és erősítése a Székelyföld történeti-kulturális térséggel azonosulni tudó vállalkozók, civil szervezetek, közintézmények és önkormányzatok között, a közös ágazatpolitika kialakítása érdekében. Ezen felül a szakmai együttműködés kialakítása és ápolása Románia mindenkori turizmusért felelős minisztériumával az országos és helyi turizmuspolitika szakmai megalapozása és gyakorlatba ültetése érdekében, egyrészt a hatósági feladatok hatékonyabb ellátása, másrészt a turizmus piaci desztinációmarketing tevékenységek, szakmai képzések támogatása és a turisztikai szolgáltatások minőségbiztosítása terén.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megnyitón hangsúlyozta nem elég drága kiadványokat, honlapokat készíteni és kiállításokra járni. – A tervezéstől a szakképzésig össze kell hangolni a különböző tevékenységeket, egymást segítve kell megoldani a sajátos problémákat – fejtette ki a megyeelnök, hozzátéve forduljanak javaslatokkal Hargita Megye Tanácsához, hogy a helyi tanácsokkal, kistérségi egyesületekkel vagy a LEADER akciócsoportokkal együttműködve hogyan mozdíthatnak elő egy-egy elképzelést.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusáról Lázár Zoltán külgazdasági attaséja szerint a sok éves munka eredményeként ma már vannak jellegzetes helyi termékek, amelyeket ötvözve a látványosságokkal olyan csomagot lehet összeállítani amiért a magyarországi vendégek szívesen ellátogatnak Székelyföldre, a megye turisztikai pontjait egybe kötve pedig egységes terméket kínálhatnak a turistáknak. Az attasé ugyanakkor kifejtette, hogy magyarországi pályázati lehetőségeket is igénybe kell venniük a helyi turisztikai egyesületeknek, a most megalakult klaszter pedig együttműködve magyarországi klaszterekkel milliós forrásokat érhet el az EU támogatási rendszerének köszönhetően.

Becze István megyei tanácsos, a turisztikai szakbizottság elnöke szerint az különböző irodák összekapaszkodva, egymást segítve lehetnek igazán hatékonyak, a pályázatokat pedig efelé kell irányítani, hogy azok egymást erősítsék.

A megnyitót követően Borboly Csaba megyeelnök az egyesületek képviselőivel együtt aláírta a támogatási szerződéseket, amelyre Hargita Megye Tanácsa turisztikai programok támogatására meghirdetett tavaszi kiírásán sikeresen pályáztak.

Csíkszereda, 2016. május 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774