Táborba hívott és imádkozni tanított az Úr

A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja beszámolója

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Augusztus 4-én, szombaton ért véget Szelterszen a Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja által szervezett “Szülők iskolája” tábor. A 2005-ben megálmodott, és azóta minden évben megrendezett főegyházmegyei családos rendezvény idei mottóját a Lukács-evangéliumból választották: “Uram, taníts minket imádkozni!” (Lk 11,1)

A Szent Gellért Alapítvány táborozóhelyén augusztus elején idén újabb családok vertek tanyát gyermekeikkel együtt, idén is sok különböző helységből: Csíkcsicsóból, Gyergyószentmiklósról, Karcfalváról, Kézdivásárhelyről, Nagyernyéről, Sepsiszentgyörgyről és Székelyudvarhelyről.

– Amikor három évvel ezelőtt megálmodtuk a „Szülők iskoláját”, akkor az volt az vágyunk, hogy úgy találkozzunk mi, házaspárok, családok, hogy megosztjuk egymással azt, amit élünk, és tanulunk egymástól, hogy a saját életpéldánkon keresztül támogassuk egymást a szülői hivatásunk Isten akarata szerint való megélésében – mondta el bevezetőjében Kertész Marika, a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársa.

A tábor napirendje azt is lehetővé tette, hogy a szülők a szabadidős foglalkozások, játékok, kirándulások során sok időt töltsenek együtt gyermekeikkel.

A „Szülők iskolája” idei témájához kötődő beszélgetések egyik fontos következtetése volt, hogy a gyermekeket a családban nem annyira tanítani kell imádkozni, és főleg nem „imádkoztatni” kell, hanem előttük, a szemük láttára, fülük hallatára, velük együtt kell a szülőknek imádkozniuk.

– Az imádság megújítása, annak elmélyítése, megalapozása; az imádság, mint áldás, mint megnyílás Isten előtt; az imádság, amely belépés Isten közösségébe, ami megtöri a bennünk levő sötétség erejét, a szeretetlenséget, bizalmatlanságot, erőszakot, durvaságot. Ezek voltak a témáink, ezekről beszéltünk. Az imádság azonban nemcsak egy téma, nemcsak egyik napirendi pontja keresztény életünknek, hanem annak a forrása, az Egyházat éltető erő, a családi élet fontos része. Ezért, hogy közel kerülhessünk Istenhez, mint keresztény család, időnként témává is kell tennünk – mondta el a tábor lelki vezetője, Szénégető István főegyházmegyei családreferens, remeteszegi plébános, aki a napi tanításokban, a szentmisék prédikációiban vezette végig a jelenlevőket a személyes és családi imádság útján.

A táborban részt vevő családok nemcsak előadásokat, elmélkedéseket hallgathattak az imádságról, a különböző imamódokról, hanem a reggeli és esti együttléteken, a liturgiában, a szentségimádáson a családi imát is gyakorolhatták: a házaspárok magukban, de a gyerekeikkel együtt is imádkozhattak. Külön öröm volt számunkra, hogy a teljes programon részt vett Szabó Mihály-Csongor, a gyulafehérvári papnevelő intézet harmadéves kispapja is.

A meghitt hangulatnak köszönhetően újabb kapcsolatok, barátságok szövődtek felnőttek és gyermekek között. Több család is a változtatás, az újjászületés, az új élet reménységével indult haza, azzal a szándékkal, hogy Istent újra meg újra behívják az életükbe.

A szervezők örültek, hogy idén is sikerült néhány családot megszólítani, az ima által velük eggyé válni, az imádság és Isten kegyelme által megerősödni. Ehhez kitűnő hátteret biztosított a Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Központ és a házigazdák vendégszeretete. Az idei családos tábort Hargita Megye Tanácsa támogatta.

Csíkszereda, 2018. augusztus 14.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774