Tájvédelem fejlesztése németországi partnerséggel

A német országos szervezet képviselői találkoztak a Hargita megyeiekkel

(0 Szavazat)45 megjelenítés

A németországi tájvédelmi országos szervezet képviselőivel találkoztak hétfőn, november 9-én a csíkszeredai megyeházán a Pogány-havas Kistérségi Társulás és Hargita Megye Tanácsának képviselői. Jelen volt Werner Thumann, a neumarkti szervezet képviselője, Marie Kaerlein, a regionális szervezetek közti kapcsolattartásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs, Radics Gergely, a Pogány-havas Kistérségi Társulás igazgatója, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Márton István, a megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója és Becze István megyei tanácsos.

A németországiak elmondták, szervezetük egy bajorországi regionális tájvédelmi, vidékfejlesztési ernyőszervezet közel 150 partnerszervezettel Németország területéről. A Pogány-havas kistérséggel folytatott partnerség célja a tájrendészeti, mezőgazdasági tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztása, szövetkezeti modellek megismertetése.

Werner Thumann és Marie Kaerlein egy olyan szervezet létrehozását vagy támogatását javasolták, amin keresztül ezen tapasztalatcserék létre tudnak jönni. Elsősorban egy szakmai látogatásra várják a térségükbe a megyei tanács küldöttségét és a szakembereket, ahol bemutatják a tapasztalatokat, jó gyakorlatokat, térségi hatáskörét a szervezetnek.

Márton István úgy vélte, ezeket a társulásokat Hargita megyében térségenként kell megszervezni, mivel más-más a prioritás tájszervezési szempontból. Például Csík és Gyergyó térségében tájvédelmi szempontból a legelők helyzete a nagyobb probléma, Udvarhely térségében pedig az őshonos gyümölcsfajták újratelepítése a cél az utak, folyók mentén.

Rodics Gergely azt mondta, ez ügyben összehívnak egy gyűlést a polgármesterekkel.

Werner Thumann kifejtette: bajorországi gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkozó egyesülettel is együttműködnek, így tudnak a témában segíteni.

Borboly Csaba elmondta, megvizsgálják a társulás létrehozásának lehetőségét, és nyitottak a jó gyakorlatok megismerésére. Az elkövetkező napokban levelet írnak a németországi szervezetnek együttműködési szándékukról és a további lépések érdekében tett javaslatokról.

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy mindannyian nyitottak az európai uniós finanszírozások lehívására a szakterület fejlesztése érdekében.

Csíkszereda, 2015. november 9. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774