Tárgyalások Pest testvérmegyével

A csíki pityóka és a székelykeresztúri zöldségek iránt érdeklődnek

(0 Szavazat)17 megjelenítés

Magyarországi vállalkozás érdeklődik a csíki krumpli és a székelykeresztúri zöldségek iránt. Korábbi tárgyalásokat követően hétfőn, augusztus 22-én Pest megyében találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Szabó Istvánnal, a Pest Megye Önkormányzatának elnökével és a Mirelite Mirsa Zrt. vezetőjével, Losó Józseffel. A családi vállalkozás saját készítésű gyorsfagyasztott élelmiszerek forgalmazásával foglalkozik. Augusztus 28-án újra megyénkbe látogatnak, annak lehetőségét vizsgálva, hogy Székelykeresztúr térségében a zöldségek és esetleg Csík térségében a krumpli feldolgozás területén hol és milyen körülmények között lehet telephelyet létrehozni és működtetni. Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynöksége az Agrárkamarával közösen állít össze majd egy anyagot a megye zöldségtermesztési lehetőségeiről. 

Ugyanakkor lehetséges együttműködési területként szóba kerültek a megye közbirtokosságai, illetve közösségi tulajdonban lévő vágóhídjai közötti együttműködések is, hiszen a szarvasmarhákat élőben, olcsón viszik el megyénkből, erre is megoldásokat kell találni. A felnevelt állatokból származó haszonból ne a közvetítők, hanem a gazdák részesüljenek.

Borboly Csaba megyeelnök szerint nagy lehetőségek vannak ezeken a területeken, hiszen jelenleg mindent nyersanyagként visznek el. – Megyénkre jellemző mezőgazdasági és állattenyésztési kihívásokra megoldásokat kell találnunk, hogy az elvégzett munka jövedelmező legyen. A haszon jelenleg sajnos nem a termelőknél keletkezik, hanem akik továbbadják. A tej tekintetében sikerült  öszzefogással megoldást találnunk, hogy családok ne maradjanak kereset nélkül, most ugyanezt kell megvalósítanunk a zöldségtermesztés és állattenyésztés területén – hangsúlyozta a megyeelnök megköszönve Szabó Istvánnak a testvérmegyei kapcsolatok során már elért eredményekért. Mindezek mellett Borboly Csaba részleteiben beszámolt a Székely termék mozgalomról és a benne rejlő lehetőségekről.

– A Sapientia egyetemen minden évben számos hallgató diplomázik agrár- és élelmiszeripari gazdaság, illetve élelmiszeripari mérnök szakon, tehát szakemberekben nincs hiány ezeken a területeken, csupán biztosítani kell számukra azon feltételeket, amelyek mellett itthon tudjuk őket tartani – tette hozzá a megyeelnök.

Csíkszereda, 2016. augusztus 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774