Termálvíz és biomassza erőmű

Csíkmadaras kitörési lehetőségeiről egyeztettek

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Rendhagyó szakmai konferenciát szervezett Csíkmadaras Polgármesteri Hivatala október 20-án, pénteken. A település geológiai, hidrogeológiai, illetve geotermikus adottságairól, valamint az ebből származtatható lehetőségekről értekeztek a témában jártas szakemberek. A szakmai értekezletet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is megtisztelte jelenlétével. 

Geomérnökök, tervezők, vízügyi és környezetvédelmi szakemberek vettek részt azon a szakmai konferencián, amelyet péntek délelőttre hívott össze Csíkmadaras Polgármesteri Hivatala a Kiss Ferenc Általános Iskola új épületének protokoll termében. A jelenlevőket Bíró László polgármester köszöntötte. Mint kifejtette, a geológiai adottságok kutatásának alapgondolata a biomassza projektből indult.

– Pályázati lehetőségre leltünk ebben a témában, és felmértük azt  is, hogy bőven van nyersanyag a környéken, amit fel lehet használni az üzem működtetésére”  - jelentette ki a polgármester. Hozzátette, a biomassza üzem révén nem csak villamos energiát termelne a település, hanem hőenergiát is előállítana, amiből a középületek fűtését oldanák meg. Bíró László kiemelte, a község vezetősége, e projektből kiindulva, kiemelt figyelmet kezdett fordítani a település geológiai adottságaira.

– Rendeltünk is egy tanulmányt ebben a témában. Ennek során rávezettek a szakemberek, hogy két geológiai töréspont mentén helyezkedik el a település, ami több előnnyel jár geológiai szempontból – fogalmazott a polgármester.

Borboly Csaba megyei geológiai konferencia megszervezését javasolja

A szakmai megbeszélésen részt vevő Borboly Csaba megyeitanács-elnök kifejtette, ha van egy jó szakmai alátámasztása a geológiai kutatásoknak, akkor azokból számos pozitív dolgot lehet származtatni. Felvetette, a megyei tanács partner lehet minden olyan projektben, elképzelésekben, beruházásokban, amelyek a geológiai adottságok megfelelő módon történő kiaknázását teszik lehetővé. A megyevezető felvállalta, hogy megyei szintűre terjesztik ki a Csíkmadarason elkezdett szakmai konzultációt annak érdekében, hogy az érintettek pontos képet kapjanak a régió altalaj-kincsének a helyzetéről, és azok kiaknázási lehetőségeiről.

Csíkszereda, 2017. október 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774