Természetvédő szervezeteket hívtak konzultálásra a medvekérdésben

A közös cél a természet egyensúlyának fenntartása

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Az ember és a konfliktusos nagyragadozókkal való együttélést vizsgálja a Régiók Bizottsága (RB) Környezetért, emberekért és a gazdaságért elnevezésű cselekvési terve, ehhez készít jelentést a bizottság megbízásából Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, az RB tagja. A cselekvési terv felülvizsgálata érdekében konzultációra hívta a természetvédelmi szervezeteket Csák László szakértővel együtt. A konzultáción részt vett Demeter László a Pogány-havas Kistérségi Társulás és a Natura 2000 Gondnokság részéről, aki ismertette a társulás által összeállított 9. pontban összeállított medvemenedzsment javaslatokat, amelyekkel egyetértett Borboly Csaba és Csák László is.

A közös cél az, hogy a természet egyensúlya megmaradjon, ezért szükség van a különböző szervezetek közötti párbeszédre, mondta Borboly Csaba. Hozzátette: ezért tartották fontosnak, hogy a jelentés készítésének folyamatában találkozzanak a természetvédőkkel.

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy regionális medvemenedzsment stratégiát kell kidolgozni, hiszen specifikus probléma lévén, nem lehet központilag megoldásokat kidolgozni, legyenek helyben medveszakértők kiképezve. A kérdés kezelésében nagyon fontos a finanszírozás, mint a kártérítési rendszer gördülékeny működésének biztosítása, a kármegelőzési rendszerek kidolgozása és működtetése.

Demeter László felhívta a figyelmet az innovatív kutatások és azok finanszírozásának fontosságára, mint például a genetikai alapú nagyságbecslés és annak folyamatos követése.

A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy a Natura 2000-es támogatások rendszerét nálunk is be kell vezetni, illetve a szakminisztériumnak biztosítania kell az átláthatóságot.

Demeter László kihangsúlyozta, szét kell választani az állatvédőket, akik az állatok jogaiért harcolnak, és a természetvédőket, akik jelentős része egyetért a veszélyes egyedek eltávolításával, amelyek kárt okoznak a természetben.

Felmerült az etetés kérdése is, amellyel a vadászok enyhítik a vadászat okozta stresszt. Ez például nem működik a farkas vagy a hiúz esetében, így a populációt nem lehet befolyásolni.

Ismételten terítékre került a valós számlálás fontossága, illetve Demeter László a pilotprojektek fontosságát hangsúlyozta, amelyek kapcsán pozitív a tapasztalat, nyitottak rá a gazdák is.

A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy minden érintettet érdekeltté kell tenni, és abban is megegyeztek, hogy folytatják az együttműködést.

A vadkárok ügyében tett eddigi lépésekről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/  vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről az alábbi linken olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774