Több mint 2,5 millió lejt osztott vissza csíki településeknek Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)55 megjelenítés

A települések költségvetésének kiegészítése volt Hargita Megye Tanácsa szeptemberi ülésének első napirendi pontja: több mint 2,5 millió lejt hagytak jóvá csíki önkormányzatok számára. Kérésük értelmében a megyei tanács a települések fejlesztéséhez, infrastrukturális beruházásaihoz járul hozzá.

Csíkdánfalva 350 ezer lejben részesült - ezt a helyi kultúrház szomszédságában lévő ingatlan megvásárlására költhetik el.

Csíkszépvíz összesen 350 ezer lejt költhet el: 50 ezret Csíkborzsovába fektetnek, ahol 1,4 km hosszan kiépítik az elektromos hálózatot, az útmenti közvilágítást. 40 ezer lejből két, egyenként 15 férőhelyes öltözőt szeretnének építeni a sportpálya közelében, valamint egy négyszemélyes bírói öltözőt. 260 ezer lejből pedig 300 méteren járdát építenének Csíkszentmiklóson.

Balánbányán közelebb kerül az önkéntes tűzoltók számára elképzelt képzőközpont megvalósítása: 80 ezer lejt utalt a megyei tanács Csíkszentdomokosnak, hogy megterveztessék a központnak majd otthont adó épület felújítását. Balánbánya 65 ezer lejt kapott a helyi bölcsőde és napközi működésére.

Csíkcsicsó 200 ezer lejből gazdálkodhat. 50 ezer lejt szánnak a majdani ipari park bekötőútjának topográfiai és telekkönyvezési munkálataira. További 50 ezer lejből a helyi kultúrotthon belső munkálatait támogatta a megyei tanács. Még egy lépéssel közelebb kerül a Hargitafürdőt Piricskével összekötő út felújítása is, hiszen a tanácsülésen a testület 200 ezer lejt hagyott jóvá a községnek az összekötő út telekkönyvezésére, ami elengedhetetlen az útszakasz későbbi modernizálásához.

Madéfalva 190 ezer lejt kapott a helyi úthálózat felújítására megnyert AFIR támogatáshoz szükséges önrész kiegészítésére. További 100 ezer lejből after school programoknak helyet adó épületet alakítanának ki: a kétszintes épületben hat terem és egy étkező lesz.

Csíkszentkirálynak 410 ezer lejt hagyott jóvá a megyei testület. 200 ezer lejt járdaépítésre költenek, hogy biztonságosabbá tegyék a gyalogos forgalmat Kincseszeg és Poklonfalva között. Hosszú távú tervük, hogy összekössék Csíkszentkirályt Büdösfürdőn keresztül a Kovászna megyei Olasztelekkel: az út Hargita megyei szakaszának tervezésére kaptak 60 ezer lejt. A község temetőjében sétányt és autóbehajtót építenek  - erre 80 ezer lejt kaptak. További 70 ezer lejt a parcellázási tervek elkészítésére hagyott jóvá a megyei tanács.

Csíkkarcfalva a piacterét bővítené: a 200 ezer lejes jóváhagyott összegből a község a kultúrház és a piactér mellett elhelyezkedő ingatlant fogja megvásárolni.

Csíkszentimre utcáinak felújítására és a vízelvezetés rendbetételére 150 ezer lejt hagytak jóvá: a munkálatok közel négy km utcát érintenek.

Csíkrákos községben utakat építenek, közvilágítást létesítenek, felújítják a kultúrházat és egy interkatív parkot is létesítenek: a kormánytámogatásból megvalósuló beruházások  önrészéhez 150 ezer lejt hagyott jóvá a megyei tanács testülete.

Csíkszenttamás 70 ezer lejben részesül. Ebből a községháza felújításának belső munkálatait és a szennyvízhálózatra való csatlakozást fedeznék, további 78 ezer lejből pedig a gázhálózat kiépítésének topográfiai tanulmányát végzik el.

Csíkmadarason a gázhálózat kiépítésének támogatására hagyott jóvá a testület 140 ezer lejt. A gázhálózat a háztartások mellett a majdani ipari parkot is kiszolgálná.

Kászonaltíz térfigyelő kamerarendszer bővítésére 50 ezer lejt igényelt és kapott meg.

Maroshévíz a Kemény János Elméleti Líceum számára kapott 40 ezer lejt.

Csíkszereda, 2019. szeptember 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774