Tusványoson Hargita Megye Tanácsa is

Követendő, jó példákat is megvitattak a fiatalokat érintő kérdésekben

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Több előadással, bemutatóval és vitaindítóval volt jelen Hargita Megye Tanácsa szerdán, július 19-én a Tusványoson. Szó esett medvekérdésről és városi legendákról, többnyelvűségről, a Székely termékkel rendelkező gazdák pedig hagyományos helyi ízekkel csábították a látogatókat. Mindezek mellett a fiatalokat érintő kérdésekben is megvitatták a jó gyakorlatokat. A Hogyan segíti az állam vagy az önkormányzatok a fiatalokat? című eszmecserén Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöki kabinete vezetőjének moderálásával magyarországi meghívottak beszéltek az anyaországi gyakorlatokról: Mészáros András, Érd megyei jogú város polgármestere, Kríza Ákos, Miskolc megyei jogú város polgármestere, valamint Urbán Jonathán, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat diákpolgármestere.

Barabás Csaba szerint nem föltétlenül a munkahelyhiány a probléma, hanem a jól fizető munkahelyek hiánya, illetve az, hogy a fiatalok megkapják a megfelelő támogatást vállalkozások indításához, hiszen ezáltal munkahelyek teremtődnek. A vita egyik központi felvetése a generációs sajátosságok megértése volt. Kríza Ákos polgármester szerint meg kell érteni a különböző generációk igényeit, elvárásait, és a munkaerőpiacon azok alapján kell az ifjúságot kezelni, hogy a nyugati országok ne szívják el a fiatal tehetségeket. Szerinte ezek között az elvárások között az egyik legfontosabb az, hogy a mostani fiataloknál a munka és szabadidős tevékenységek megfelelő egyensúlyban legyenek, valamint hogy ne egyedül, hanem csapatban, barátok között dolgozhassanak.

Mészáros András az érdi példával élt elmondva, hogy a magyar állam ifjúságot érintő támogatásainak köszönhetően a fiatalok egyre inkább elgondolkodnak azon, hogy otthon maradnak, és otthon vállalnak munkát. Barabás Csaba ugyanakkor hangsúlyozta, hogy meglátása szerint Hargita megyében rengeteg munkahely vár betöltésre, viszont jól fizető munkahelyekre van szükség. Mindezek mellett pedig össze kell hangolni a munkaerő-piaci igényeket az oktatással, mint mondta, jelenleg az a jellemző, hogy sokan nem a szakképesítésüknek megfelelő ágazatban helyezkednek el, és a fiatalok tömeges elvándorlása miatt egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozók. Ugyanakkor több támogatási lehetőség s van a munkavállalók és a munkaadók számára egyaránt, amelyekről sokan nem is tudnak, vagy a bürokratikus akadályok miatt sokan nem is élnek ezekkel.

A vita egyik kiemelt szereplője, Urbán Jonathán ifjúsági vezető szerint tényleges igényük van a fiataloknak arra, hogy meghallgassák őket, és komolyan vegyék az ifjúsági szervezetek köréből megfogalmazott igényeket.

Csütörtökön a Kós Károly sátorban 11 órától a Magyar iskoláink veszélyben – létszám és/vagy stratégia hiánya? címmel, 15 órától pedig a Szeméthegyek – egyeseknek üzlet, másoknak romló környezet címmel tartanak vitát.a

Csíkszereda, 2017. július 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774