Udvartér Alkotótábor Homoródfürdőn

Továbbítjuk a Kézdiszékért és Strázsa egyesületek sajtóközleményét az Udvartér Alkotótáborral kapcsolatosan

(1 Szavazat)76 megjelenítés

Utópia címmel zajlott le a Kézdiszékért és Strázsa egyesületek szervezésében az első Udvartér Olvasó- és Alkotótábor július 31.-augusztus 12. között a Hargita megyei Homoródfürdőn, a Sopárkút Panzióban. 

A magyarországi olvasótáborok hagyományaiból építkező, azokat megújító kéthetes táborban 12 önkéntes táborvezető és 38 középiskolás táborozó vett részt Erdélyből, Moldvából és Magyarországról. A magyarországi Magyartanárok Egyesülete és a Balassi Intézet ajánlásával működő tábor támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Pillangó Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa, a Julius Meinl Románia, Kézdivásárhely Önkormányzata és a Fuel Management Kft.

Amint azt a tábor neve is jelzi, a tevékenységek gerincét az udvarterek céhműhelyeinek mintájára kialakított műhelygyakorlatok alkották, az itt született alkotások képezték a táborzáró munkabemutató szabadtéri kiállítás és előadás alapját. Az öt műhely vezetői: Keresztes Ágnes és Léstyán Attila színművészek, valamint Balogh Attila rendező, aki a tábor második hetében tartott drámafoglalkozásokat a táborozóknak, a zeneműhely meghívottjai voltak Fazakas Etele sepsiszentgyörgyi zenész és Fazakas István műkedvelő zenész, civilben filozófus, aki utópia témában előadást is tartott, Barabás Ágota urbanisztikus a stúdió műhelyt irányította és előadást tartott, Németh Szabolcs Előd, az Erdély FM műsorszerkesztője a médiaműhely vezetője  és előadója volt, Antal Szabolcs, az M5 operatőrével közösen, a scriptórium műhelyt pedig Benedek Zsolt dramaturg, Deme Johanna egyetemi hallgató és Ferencz Éva tanár vezették. A tábor adminisztrációs teendőit Ferencz Attila, a Kézdiszékért Egyesület elnöke látta el. A műhelyvezetők mellett meghívott előadók is tartottak előadásokat. A tábor vendégei voltak Marosán Csaba színművész, T. Szabó Levente egyetemi docens, Kocsis István hatvani ny. könyvtárigazgató, a Fábián Zoltán Olvasótábor alapítója, Szabó Kriszta és Sárosi Mátyás, a Fantomatika képregény szerzőpárosa, Ruszka Sándor református lelkész, Petres László lujzikalagori magyartanár, Borcsa János kritikus, könyvkiadó és Borcsa Imola író, Kerekes Emőke fotográfus, Golicza Előd műépítész, díszlettervező, Gál Zoltán műépítész, Ürmösi-Incze Mária és Hunor néptáncosok, és Ardeleanu Daniel, alias GRID, aki dj-partival szórakoztatta a táborozókat.

A műhelymunka és az előadások közti időt kiscsoportos foglalkozások, kvízparti, évfordulós személyiségeket megelevenítő szellembál, irodalmi hősök bírósági tárgyalása, misztériumjáték, lovaglás, számháború, esténként pedig tábortűz, kicsoportos performanszok, gyertyafényes felolvasások, fényfestés tarkították, egy napon pedig autóbuszos kirándulás során keresték fel az ezer éves határ Szent Lászlóhoz kötődő emlékhelyeit a Gyimesekben.

A tábor utolsó előtti napján megtartott táborzáró munkabemutató mintegy 50 érdeklődő, szülő, barát jelenlétében összegezte a táborban tanultakat, tapasztaltakat. Az Arany János-emlékév jegyében esett a választás a Tengeri-hántás c. balladát feldolgozó összműhely-bemutatóra, melynek címét a (t)rend kedvéért a játékos lelkületű táborozók Seapeeling-re (b)rendesítették. A bemutató során az érdeklődők bepillantást nyertek a scriptoriumban megírt alkotásokba, a stúdió műhelyben született utopisztikus várostervekbe, megcsodálhatták az analóg eljárással készült portréfotókat, és az Arany-ballada ihlette képregény-sorozatokat. Mindeközben pedig a tábor területén kihangosítva a médiaműhely irányításával készült interjúk hangzottak el olyan témákban, mint hogy mi az élet értelme, mi a kiteljesedett, boldog élet titka, vagy mi is az a csirihau. A dráma- és zeneműhely, összegezve a többi műhely munkáját, különböző stílusú rövid színpadi- és videójelenetek során járta körül a Tengeri-hántás sajátos, tizenévesek érdeklődési szférájának megfelelő értelmezését. A munkabemutató közös tábortűzzel végződött, ahol, a tábori hagyományoknak megfelelően a vezetők felolvasták a táborozók aznapi üzeneteit, melyeket ezúttal a szülőknek címeztek a gyerekek.

A tábor utolsó napján került sor az összegző, kiértékelő, témazáró tevékenységekre. A táborozók által kitöltött kérdőívek, a táborozók szülei és a meghívott előadók visszajelzései alapján tartalmas, összességében sikeres két hetet tudnak maguk mögött az  szervezők, a hiányosságokat pedig pótolják a jövő évi táborban, aminek a tervezését már el is kezdték azzal az elhatározással, hogy 2018. augusztusának első két hetében ismét megszervezik az Udvartér Alkotótábort.

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774