Újabb CNC-gépet üzemeltető vállalkozáshoz szerveztek látogatást

Borboly Csaba erős fellépést kér a szakminisztérium részéről

(0 Szavazat)184 megjelenítés

- Forduljunk petícióval a minisztériumhoz, amelyben a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ vezetőjének leváltását kérjük, amennyiben a jelenleg nyolcadik osztállyal végző diákok megfelelő tájékoztatása érdekében nem végeznek mérhető tevékenységet. A központ bár részesül a támogatásunkban, nem tesz eleget kötelezettségeinek, nem tevékenykednek a szakoktatás, a fiatalok motiválása érdekében, mulasztás történik és ezt megszenvedik a Hargita megyei fiatalok, miközben a megyei tanács a szakoktatás, a vállalkozások fellendítésére hajlandó akármennyit befektetni - hangzott el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke részéről a CNC-vezérlésű gépeket használó fémipari gyárak székhelyén gyárlátogatással egybekötött szakmai beszélgetéssorozat második helyszínén, az Engmatec Kft. csíkszeredai telephelyén május 12-én, csütörtökön.

Áprilisban a Metagalax Kft. tulajdonosa javaslatára szervezték az első gyárlátogatással egybekötött szakmai beszélgetést, amelyen vállalkozók, vezetők jelenlétében a szakoktatás, szakemberhiány problémájára kerestek megoldást. (A látogatásról a következő linken olvashatnak: http://hargitamegye.ro/hirek/gyarlatogatas-es-szakmai-beszelgetes-a-metagalax-kft-nel.html.)

A második találkozón Borboly Csaba arra kérte a résztvevőket, használják ki a rendelkezésükre álló másfél hónapot, hogy meggyőzzék a diákokat a szakosztályok választásáról, a fiataloknak mutassanak be konkrét terveket, hogy mi lesz belőlük a jövőben. Valamint arról az elképzelésről is beszámolt, hogy szakoktatás témakörben írnának levelet, amelyet továbbítják az egyházak képviselőinek, hogy felolvassák a szentmiséken.

Barabás Csaba, a megyei tanács fejlesztési ügynökségének igazgatója beszámolt a szakoktatás fellendítése érdekében tett fejleményekről. Hargita Megye Tanácsa és a városi önkormányzat is támogatja a Székely Károly Szakközépiskolát, ezenkívül együttműködési megállapodást kötnek a vállalkozókkal.

- Követni kell, hogy mi lesz az eredménye az anyagi segítségnek, például tanulmányi versenyekkel, a vállalkozók is részt kell vegyenek a diákok toborzásában sajtótájékoztatók szervezésével, szülői értekezleteken való részvétellel, előadásokat tarthatnának az általános iskolákban azok a fiatalok, akik szakiskola elvégzése után sikeresen elhelyezkedtek a szakmában - javasolta Barabás Csaba. Valamint arra kérte az Engmatec vezetőjét, hogy segítsen testvérkapcsolatot kialakítani Németországban.

A vállalkozás vezetője, Stefan Buckhardt kifejtette, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a reklámozásra, videó készítését szorgalmazta, amelyben bemutathatnák  a diákoknak és a szülőknek a gyárban zajló munkafolyamatot, ezzel is megcáfolva a szakmunkával kapcsolatos előítéleteiket. Továbbá a tulajdonos arra is felhívta a figyelmet, hogy az a tény is megnehezíti a vállalkozók dolgát, hogy kell fizessenek, ha cégtáblát szeretnének kihelyezni közterületre. Stefan Buckhardt javasolta, hogy kérjék Böjte Csaba ferences szerzetes segítségét a diákok szakosztályba való toborzásában.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem képviseletében Kósa István docens is részt vett a megbeszélésen, aki a gyár tulajdonosával a német nyelv tanulására való ösztönzésről egyeztetett.

Csíkszereda, 2016. május 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774