V. Ügyeskezű Cimborák - alkotótábor

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa támogatásával Székelyszentkirályon tartotta az V. Ügyeskezű cimborák alkotótáborát hagyományőrző, oktató-nevelő céllal a Cimbora Egyesület, 31 éves gyerek és fiatal, valamint négy pedagógus részvételével október 13-15. között.

A táborban olyan gyerekek vettek részt, akik már voltak különböző versenyek megyei, országos vagy nemzetközi szakaszán, képviselve Hargita megyét, azon belül Udvarhelyszéket, és kiváló eredményeket értek el. De voltak olyanok is, akik nemrég kapcsolódtak be, érdeklődnek a népi mesterségek (csipkeverés, népi hímzés, csomózás, tojásírás), a modern művészetek vagy fotóművészet iránt. A tábor másik célja egymás megismerése, kapcsolatépítés, tapasztalatszerzés hasonló érdeklődésű gyermekek között, a közös alkotás.

A péntek délutáni megnyitót követően ismertettük a programot, amit falunézés követett, majd látogatást tettünk László Noéminél, aki bemutatta szobáját az általa festett bútorral, hozományos ládával és a benne rejlő számtalan varrottassal, csipkével, ami mind az ő keze munkáját dicséri. Visszatérve a szállás és alkotóhelyünkre, megalakultak a szakcsoportok, majd tervezés következett, este pedig közös játszás és éneklés. Szombaton délelőtt László Noémi, László Kinga a Székelyszentkirályra jellemző csipkeverést, Antal Eszter, Bedő Barbara és Tokos Boróka a népi hímzés különböző technikáit mutatták be, valamint a csomózást, majd Gál Boglárka a tojásírást, utána pedig a többszörösen díjazott lányok közösen alkotottak a kisebbekkel Bán Erzsébet és Szőcs Ildikó irányításával. Biró Boglárka a modern művészetek rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. Ez idő alatt Kovács Noémi vezetésével a fotósok „dokumentálták” az eseményeket, de készültek alkotások a természet szépségeiről is, faluképről, este ismét a közös szórakozással, éneklésssel, játszással zárult a nap. Összetartozásunkat jelképezte a tábor ideje alatt viselt póló is, amin a tábor neve, a Cimbora Egyesület, mint szervező, valamint Hargita Megye Tanácsa, mint főtámogató logója szerepelt. Vasárnap délelőtt a munkát befejezve, a táborban készült alkotásokból kiállítást rendeztünk, amire meghívtuk a támogatókat, a résztvevők szüleit, majd emléklapok átadása következett és táborzárás.

Köszönhetően az oktatóknak és az „ügyeskezű” gyerekek odaadó munkájának nagyon sok szép, alkotás született a három nap alatt.

Hisszük, hogy ezek a napok hozzájárulnak a hagyományaink további ápolásához, a gyerek érdeklődését felkelti az új művészetek iránt, valamint barátságok alakulnak ki az azonos érdeklődésű gyermekek között, és nem utolsósorban a további szakmai versenyeken, előadásokon még sikeresebben szerepelnek.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774