Steagul judeţului
marţi, 23 aprilie 2024 09:54:57

Cronologie

Cronologie – steagul secuiesc

26 noiembrie 2009: Decizia consiliului judeţean cu privire la oficializarea steagului judeţului. Conform opiniei de specialitate a grupului de lucru înfiinţat în acest scop, steagul judeţului va avea culorile albastru şi auriu. Membri grupului de lucru: Pál-Antal Sándor – arhivar, , Mihály János – istoric, Szekeres Attila István – heraldic şi Zepeczaner Jenő – muzeograf, istoric. Reprezentanţii Partidului Civic maghiar s-au abţinut.

Noiembrie 2009: Árus Zsolt, consilier din partea PCM susţine demersul de oficializare al steagului, însă nu este de acord cu forma acestuia.

Ianuarie 2010: Trei organizaţii civile din judeţul Harghita, împreună cu o persoană fizică au depus la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării o plângere, deoarece în opinia lor acest steag îi discriminează pe românii care locuiesc în regiune.

15 martie 2010: Arborarea oficială a steagului secuiesc la Miercurea-Ciuc, pe clădirea Consiliului Judeţean Harghita

Noiembrie 2010: rezoluţia consiliului de combatere a discriminării conform căreia acest steag nu este discriminatoriu – făcând referire la Hotărâre Guvernamentală 137/2000, art. 15.

13 decembrie 2010: Hotărârea Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării, cu privire la hotărârea Consiliului Judeţean Harghita din data de 26 noiembrie 2009, privind adoptarea steagului albastru-auriu, consideră că acest steag nu discriminează populaţia românească din regiune. Reclamanţii – Dan Tănasă locuitor din Sfântu-Gheorghe, respectiv Asociaţia culturală Dr. Miron Cristea, Radio Ardealul şi Asociaţia Glasul Călimanilor – în acţiunea lor sunt de părere că steagul judeţului îi reprezintă doar pe locuitorii maghiari din regiune, discriminându-i pe români.

4 ianuarie 2011: Consiliul Judeţean Harghita şi Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării sunt daţi în judecată la Curtea de Apel Târgu-Mureş de către cele trei organizaţii civile din Topliţa, deoarece CNCD a considerat nediscriminatoriu steagul albastru-auriu.

15 martie 2011: La evenimentele organizate cu ocazia zilei de 15 martie, steagul secuiesc este arborat în mod oficial pentru a doua oară pe clădirea Consiliului Judeţean Harghita, preşedintele consiliului Borboly Csaba, considerând acest moment ca fiind de mare importanţă pentru Ţinutul secuiesc.

Ianuarie 2012: cele trei organizaţii civile dau în judecată Consiliul Judeţean Harghita şi Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării la Curtea de Apel din Târgu-Mureş, în legătură cu steagul secuiesc

14 martie 2012: în legătură cu plângerea legată de arborarea steagului secuiesc cu ocazia evenimentelor din data de 15 martie 2010, CNCD a hotărât că steagul albastru-auriu nu este discriminatoriu

21 iulie 2012: Cu ocazia vizitei primului-ministru Victor Ponta la Miercurea-Ciuc, persoane necunoscute au îndepărtat steagul judeţului din sala de şedinţă a consiliului judeţean.

28 septembrie 2012: Borboly Csaba a declarat că steagul judeţului este legal în continuare, chiar dacă Curtea de Apel Târgu-Mureş prin sentinţa sa definitivă şi irevocabilă din data 26 septembrie, a declarat nulă hotărârea consiliului judeţean 269/2009 cu privire la adoptarea steagului albastru-auriu ca steag oficial al judeţului.

17 noiembrie 2012: Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a transmis o scrisoare primarilor, directorilor şcolilor, respectiv altor conducători ai instituţiilor din judeţul Harghita, în legătură cu demersurile lui Ilie Şandru, care referindu-se la hotărârea Curţii de Apel Târgu-Mureş trimite scrisori la instituţiile unde este arborat steagul judeţului, înştiinţându-le despre hotărârea Curţii de Apel.

9 ianuarie 2013: Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita îl îndeamnă pe prefectul judeţului Andrei Jean-Adrian să se ocupe cu problemele reale din judeţ, şi nu cu folosirea steagului judeţului.

12 ianuarie 2013: Borboly Csaba atrage atenţia asupra faptului că dezbaterea problemei steagului judeţului nu este în favoarea maghiarilor din Harghita şi nici în favoarea românilor de aici. În opinia preşedintelui consiliului judeţean, primu-ministru Victor Ponta ar trebui să îi îndemne pe reprezentanţii românilor din judeţ la o bună colaborare între românii şi maghiarii din judeţ.

Cu privire la litigiul juridic ivit în legătură cu Hotărârea Consiliului Judeţean Harghita nr. 269/2009, prin care s-a aprobat modelul drapelului judeţului, vom apela la forurile judiciare internaţionale, în speţă la Curtea Europeană de Justiţie de Luxemburg.