Lipsă capacității de executare a lucrărilor, în detrimentul lucrărilor de calitate
„La procedurile de achiziție publică organizate pentru administrarea și reabilitarea drumurilor județene acele firme au șanse mai multe de a semna contracte de execuție care au experiență în acest sens. Acest lucru poate avea ca rezultat neînceperea lucrărilor pe numeroase sectoare de drum, dacă ulterior reiese faptul că firmele câștigătoare nu au capacitate pentru executarea acestora”, a afirmat Borboly Csaba, președintele consiliul județean, Borboly Csaba.
Ultima actualizare: luni, 18 septembrie 2017
Spre exemplu, pe drumurile județene din zona Gheorgheni, respectiv Odorhei lucrările de administrare sunt executate de aceeași firmă care a câștigat procedura pentru numeroase lucrările de reabilitare a drumurilor din județ. În zona Gheorgheni au fost finalizate lucrările de plombare, în cursul acestei săptămâni urmând să demareze lucrările de pietruire pe drumurile județene. În zona Odorhei, firma câștigătoare va începe mâine lucrările de plombare, deși publicarea câștigătorilor a avut loc în urma cu două săptămâni. În această perioadă s-a semnat contractul de execuție, fapt care a contribuit la întârzierea lucrărilor.
Președintele consiliului județean a menționat că este îmbucurător faptul că se prezintă firme la procedurile de achiziție publică, însă dacă aceeași firma depune documentația pentru mai multe lucrări există pericolul ca lucrările executate să nu fie de calitate, iar termenele de execuție să nu fie respectate. În aceste cazuri, reprezentații direcției specializate din cadrul consiliului județean sunt nevoiți să preseze firmele pentru a respecta termenele asumate, respectiv pentru ca înainte de instalarea sezonului rece, să fie finalizate toate lucrări de reabilitare pe care firmele s-au angajat să le efectueze drumurile județene. În acest scop, președintele consiliului județean a solicitat sprijinul primarilor și consilierilor județeni să supravegheze execuția corespunzătoare a lucrărilor, la fața locului. Și colaborarea locuitorilor județului este importantă, dat fiind faptul că vremea favorabilă este pe trecute și este nevoie și de executarea de lucrări de curățire a șanțurilor, rigolelor, reabilitarea acostamentului și lucrări de pietruire a drumurilor.
Borboly Csaba consideră că o soluție în acest sens ar putea fi ca acele firme să se prezinte la proceduri, care în numeroase cazuri execută lucrările în calitate de subcontractanți.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care Consiliul Județean Harghita a publicat lucrările pe microregiuni, loturi dorind să ofere cât mai multe șanse firmelor locale care nu au capacitate de a executa lucrările pe toate sectoarele de drum din județ. Prin stabilirea mediului de concurență, scopul a fost acela de executare a lucrărilor de calitate prin respectarea termenelor de execuție. Președintele consiliului județean consideră că este regretabil că pe parcursul selecției, numeroase firme nu au întrunit cerințele solicitate, însă a menționat că aceste proceduri au reprezentat un plus de experiență în activitatea desfășurată. Totodată, acesta a menționat că contează pe colaborarea firmelor locale și îi îndeamnă pe reprezentanții acestora la întrunirea condițiilor de întocmire a documentațiilor solicitate, eventualele întrebări să fie depuse respectând formalitățile impuse. În acest mod se poate evita descalificarea în cadrul procedurilor amintite.
Informații suplimentare puteți obține accesând http://hargitamegye.ro/consiliul-judetean-harghita/achizitii-publice.html.
Miercurea Ciuc, 18 septembrie 2017
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)42 vizualizări