Borboly Csaba a prezentat activitatea sa din cadrul Comitetului Regiunilor
Activitatea președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba în calitate de raportor la Comitetul Regiunilor (CoR) a fost prezentată cu ocazia întâlnirii cu presa de marți, 16 februarie. În debutul întâlnirii Borboly Csaba a vorbit despre componența delegației României la CoR, despre rolul acestei instituții și a prezentat activitatea sa desfășurată în perioada de când este membru al acestei instituții.
Ultima actualizare: miercuri, 17 februarie 2016
Ultimul raport întocmit de Borboly Csaba și adoptat în cursul săptămânii trecute a avut în vedere, în primul rând, atragerea atenției asupra lipsei implicării tineretului în actul decizional, dar și oferirea de soluții pentru problemele cu care se confruntă tinerii. „În demersurile și consfătuirile care au avut loc de-a lungul procesului de elaborare al raportului am avut o foarte bună colaborare cu organizațiile de tineret din regiune, cu delegația României la CoR, respectiv cu reprezentanța permanentă a țării pe lângă UE, iar programul pe care l-am propus s-a bazat pe strategia europeană pe ultimii trei ani. Pe parcursul întocmirii proiectului de aviz am putut constata că cuvântul tineret este aproape inexistent în legislația țărilor europene. Acesta este motivul pentru care am încercat o abordare inedită și am întocmit acest document din punctul de vedere al tinerilor”, a afirmat Borboly Csaba.
Expertul cu care a lucrat Borboly Csaba și de această dată a fost Csák László care le-a vorbit celor prezenți despre procedura consultărilor, care adesea sunt anevoioase și complicate dat fiind faptul că deciziile sunt luate în cadrul comisiilor de specialitate și a ședinței plenare, de grupurile politice europene. „Ineditul acestei situații este dat de faptul că până în prezent politica de tineret a fost sarcina partidelor statelor membre, acesta fiind primul document care propune în atenția Comisiei Europene abordarea problemelor tinerilor la nivel european”, a menționat Csák László. Acesta a mai spus că din punct de vedere european politicile de tineret nu au reprezentat o temă populară și Uniunea Europeană nu s-a ocupat cu aceasta. Tineretul trebuie să reprezinte o preocupare activă și este nevoie de abordarea specifică a acestuia din punct de vedere politic.
Proiectul de aviz întocmit în vederea Cooperării europene în domeniul tineretului (2010-2018) a avut în vedere și aspecte care au stârnit discuții aprinse. Printre acestea se numără pachetul de bază pentru tineret, păstrarea valorilor creștine în vederea sprijinirii celor peste 30 de milioane de tineri care din diferite motive riscă să fie marginalizați, sprijinirea tinerilor în alcătuirea familiilor în vederea stopării scăderii demografice, acordarea de ajutor financiar din partea statelor în care tinerii emigrează pentru a lucra, în cazul în care aceștia doresc să se întoarcă acasă. „Prin intermediul ideilor, proiectelor pe care încercăm să le implementăm sperăm ca România va fi mai sensibilă la subiectul tineri. Ne dorim de asemenea, ca tinerii să dobândească abilități de a accede pe piața forței de muncă și să nu fie nevoiți să plece de acasă în căutarea unui trai sigur”, a afirmat Borboly Csaba.
Cei 19.400 de kilometri parcurși, 9 întâlniri, 5 luni de muncă și numeroasele ore de lucru au condus la aprobarea raportului final care prevede pentru tineri: programe de finanțare, sprijinirea organizațiilor de tineret, plan de acțiune pentru învățământul profesional, constituirea fermelor didactice, locuințe de serviciu pentru medici, sprijinirea întoarcerii tinerilor din străinătate, programe de dezvoltare a satelor mici și oferirea de sprijin în orientarea profesională.
Miercurea-Ciuc, 16 februarie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)32 vizualizări