Biblioteca județeană s-a îmbogățit cu o colecție de cărți valoroase

Libertatea este valoarea noastră comună

(0 Votări)44 vizualizări

„Trebuie să îi încurajăm mai ales pe tineri în a citi opere ale literaturii americane, deoarece au ce învăța din acestea. Valorile noastre comune sunt libertatea și democrația, acestea trebuie reînvățate mereu, iar cărțile ne sunt un sprijin în acest sens. Lupta pentru libertate trebuie să fie animată și de entuziasm, acel entuziasm de care au dat dovadă înaintașii noștri în anii 1848 sau 1956, iar poporul american în anul 1776. Asemenea spuselor episcopului Márton Áron, prețuitor al libertății și personalitate recunoscută și de poporul american, de la a cărui naștere au trecut 120 de ani: «Puterea noastră este entuziasmul. Care este atotputernic!» Ni s-au întipărit în minte cuvintele lui George Washington: „Este imposibil să conduci o națiune în mod corect, fără prezența lui Dumnezeu și a Bibliei.” După acest dicton ne desfășurăm activitatea în județul Harghita, în spiritul acestor cuvinte colaborăm cu reprezentanții cultelor bisericești. Una dintre principalele valori ale comunității noastre este credința, care nu ne-a părăsit până în prezent”, a afirmat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, la evenimentul care s-a desfășurat luni, 12 septembrie, la Biblioteca județeană Kájoni János cu ocazia inaugurării „raftului american”. 

Ambasada Statelor Unite ale Americii de la București a donat bibliotecii județene o colecție valoroasă de lucrări de referință ale literaturii americane, opere clasice, materiale pentru învățarea limbii engleze și cărți pentru copii. Donația a fost înmânată de ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, iar la eveniment a fost prezent vicepreședintele consiliului județean, Barti Tihamer și prefectul județului Harghita Andrei Jean-Andrian. Borboly Csaba a afirmat că libertatea este neconceput fără credință și entuziasm. Acestea noțiuni le-a învățat din opera clasică Despre democrație în America, iar sistemul de verificări și echilibrări reprezintă o forță motrice a societății. În spiritul acestui sistem se dorește clădirea unui bun exemplu în ceea ce privește conviețuirea româno-maghiară din județul nostru, solicitându-se sprijinul ambasadorului SUA.

Ambasadorul Hans Klemm a menționat că aceasta este prima oară când vizitează județul Harghita și și-a exprimat bucuria că a reușit să aducă un dar atât de valoros locuitorilor de aici. I-a îndemnat pe cei prezenți la lecturarea operelor donate, recomandând volumul care rememorează evenimentele care au avut loc la 11 septembrie 2001. A urmat o masă rotundă, ocazie cu care jurnaliștii au putut adresa întrebări ambasadorului. Din răspunsul oferit jurnaliștilor reiese faptul că Hans Klemm a efectuat o vizită și în județul Covasna și a avut ocazia să constate că Secuimea este o regiune care diferă de restul țării, experiența din județul Harghita fiind catalogată ca una pozitivă. Ambasadorul este de părere că secuii au o istorie bogată, fiind o populație dârză, luptătoare care a avut un rol de apărare. La întrebarea referitoare la situația minorităților, ambasadorul a menționat faptul că și în alte părți ale lumii există această problemă, iar minoritățile trebuie protejate și respectate. De asemenea, în ceea ce privește viitorul relației cu județul Harghita, ambasadorul a menționat că având la bază colaborarea cu Biblioteca județeană Kájoni János, aceasta va fi caracterizată de aspecte care vor contribui la dezvoltarea vieții culturale și a sistemului de învățământ din județ. Iar ca și continuare, se poate stabili cu reprezentanții instituțiilor din județ un plan comun care să servească dezvoltarea economică a județului. Ambasadorul este de părere că trebuie stabilită o bună colaborare cu România, aceasta a fost și scopul vizitei – de a se informa cu starea de fapt și a constata care este modalitatea prin care poate să ajute.

Miercurea-Ciuc, 12 septembrie 2016


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«iulie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774