Ultima actualizare: luni, 22 octombrie 2018
Pentru perioada de programare 2021-2027, Comisia Europeană și-a stabilit ca scop dezvoltarea regiunilor și orașelor inteligente, iar în această privință președintele consiliului județean o înaintat propunerea de aviz conform căreia este nevoie de evaluarea situație existente și identificarea acelor direcții și opinii pe care Comisia Europeană ar trebui să le aibă în vedere pentru următoarea perioadă pe programare în activitățile din domeniul dezvoltării educației și a politicilor de tineret.
În scopul scăderii ridicatei rate de șomaj care se înregistrează în rândul tinerilor, președintele consiliului județean a scos în evidență importanța dezvoltării sistemului de învățământ STEM, menționând că regiunile europene trebuie să acorde o atenție mult mai sporită integrării economice și sociale a tinerilor, în acest scop fiind necesară susținerea din partea Comisiei Europene. De asemenea, este nevoie de sprijinirea principiului guvernanței pe mai multe niveluri și a descentralizării sistemelor educaționale.
„Unul dintre rezultatele cele mai importante ale zilei de azi este sprijinul obținut din partea Partidului Popular European și din partea celorlalte grupuri politice, în ceea ce privește propunerea de aviz pe care l-am inițiat și care se intitulează „Viitorul învățământului european, din punct de vedere local și regional”. În perioada următoare va exista prea puțin timp pentru redactarea de noi proiecte de aviz, astfel este foarte important faptul că proiectul de aviz care are ca subiect „exodul creierelor”, fenomen cu care se confruntă țările Europei Centrale și de Est, se bucură de o susținere corespunzătoare. Trebuie depuse eforturi astfel ca sistemul educațional să asigure însușirea de aptitudini care să contribuie la opțiunea tinerilor de a alege să rămână pe tărâmurile natale”, a spus Borboly Csaba.
Președintele consiliului județean a înaintat propuneri de modificare la proiectul de aviz cu privire la programul Erasmus și strategia europeană pentru tineret, evidențiind faptul că programul trebuie să ofere mai multe oportunități tinerilor ca prin intermediul studiilor efectuate în străinătate să poată cunoaște Europa, respectiv a atras atenția asupra faptului că pe viitor trebuie atrase mai multe resurse financiare pentru finanțarea politicilor de tineret, mai ales în regiunile mai puțin dezvoltate din Europa Centrală și de Est, astfel contribuind la combaterea fenomenului de exod al creierelor.
„Mulțumesc în special acelora care s-au alăturat consultărilor în ceea ce privește programul Erasmus și strategia de tineret. De asemenea, mulțumesc comisiei de specialitate din cadrul consiliului județean care se ocupă cu relațiile internaționale și Uniunea Europeană, cu ajutorul căreia am reușit ca propunerile formulate să ajungă spre consultare la nivel european”, a conchis Borboly Csaba.
Miercurea Ciuc, 18 octombrie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)21 vizualizări