Parlamentarii europeni au vorbit despre viitorul tineretului
Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a luat parte în data de 23 ianuarie, la Bruxelles la dezbaterea publică a Strategiei Uniunii Europene pentru Tineret, la invitația președintelui Direcției pentru cultură și învățământ din cadrul Parlamentului European, Petra Kammerevert.
Ultima actualizare: joi, 25 ianuarie 2018
La dezbaterea publică, președintele consiliului județean a răspuns la întrebările care vizează strategia europeană pentru tineret, împreună cu reprezentantul Direcției pentru cultură și învățământ din cadrul Parlamentului European, celui al Forumul European pentru Turism.
Borboly Csaba a atras atenția asupra a trei teme: asigurarea egalității de șanse, incluziunea socială a tinerilor, respectiv integrarea tinerilor din mediul rural și a celor din zonele periferice. Președintele consiliului județean a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să acorde o atenție specială tinerilor NEET – tineri care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. „Fiecare stat trebuie să asigure pachetul de bază care cuprinde, printre altele, accesul la internetul de mare viteză, învățarea unei limbi, consiliere în vederea alegerea unei cariere, programe tutoriale, posibilități de finanțare a studiilor și promovarea pregătirii în vederea obținerii unui prim loc de muncă”, a evidenția Borboly Csaba.
Având în vedere interesul manifestat de tineri de a se implica în organizațiile de tineret și activitățile de voluntariat, pe viitor trebuie acordată atenție sporită în dezvoltarea infrastructurii acestui sistem, astfel ca tinerii să se implice responsabil în procesul de decizie democratic.
„Este important ca autoritățile locale să coopteze tinerii atât în procesele de realizare, cât și în punerea în aplicare și evaluarea strategiilor locale”, a spus Borboly Csaba.
Pe durata dezbaterii președintele consiliului județean a evidențiat importanța concentrării asupra tinerilor care provin din regiunile rurale. Este nevoie de sprijinirea acestora pentru a rămâne fideli tărâmurilor natale și trebuie luate măsurile necesare ca aceștia să continue să se ocupe de agricultură prin intermediul metodelor tradiționale și ținând cont de principiile agriculturii durabile. Aceste metode trebuie să fie viabile din punct de vedere financiar, iar din punct de vedere economic trebuie să genereze profit. Președintele consiliului județean a completat spunând că în acest mod pot fi surmontate dezavantajele de natură socială, rezultatul fiind împrospătarea forței de muncă și creșterea numărului de persoane angajate.
Borboly Csaba, în calitate de membru al Comitetului Regiunilor a inițiat proiectul de aviz intitulat Cooperarea europeană în domeniul tineretului, aprobat în data de 10 februarie 2016 în cadrul ședinței plenare a Comitetului Regiunilor. Documentul poate fi consultat aici.
Aspecte cu privire la activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetul Regiunilor poate fi consultată aici.
Miercurea Ciuc, 24 ianuarie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)44 vizualizări