În data de 9 mai va fi dezbătut în Parlamentul României „Planul de acțiune pentru conservarea populație de urs brun (Ursus arctos) din România” care formulează măsuri în acest sens, dată fiind suprapopularea din cadrul speciei. Consiliul Județean Harghita a transmis către organizatorii dezbaterii publice propunerile de modificare, iar o delegație a județului Harghita va fi prezentă la dezbateri.
Ultima actualizare: miercuri, 09 mai 2018
„Faptul că mâine va fi dezbătut planul de acțiune în ceea ce privește populația de urs din România este rezultatul faptului că oamenii din județele Harghita, Covasna și Mureș, însoțiți de alte victime ale atacurilor de urs am fost la București și în fața ministerului am atras atenția asupra problemelor pe care le cauzează urșii. Consider că din punct de vedere profesional, acest plan de management este o bază solidă de dezbatere și un punct de pornire în implementarea măsurilor necesare protejării faunei în general, și a speciei urs în particular, totuși atrag atenția asupra inexactităților din draftul dezbătut, cum ar fi lipsa termenelor limită fixe pentru aplicarea acțiunilor prevăzute. În continuare susținem că protecția vieții omenești are prioritate, în acest sens, spre exemplu în ceea ce privește sistemul de compensați acordat victimelor atacurilor de urs termenul de despăgubire de trei ani este prea mare. Consider că demersurile în vederea acordării despăgubirilor se pot realiza într-o lună, mai ales că propunerile de modificare ale legislației referitoare la despăgubirii au fost transmise de către Consiliul Județean Harghita organelor abilitate”, a afirmat președintele consiliului județean care a ținut să mulțumească pentru sprijinul acordat fracțiunii UDMR, personal senatorului Tánczos Barna și deputatului Korodi Attila.
„Considerăm că există lipsuri în ceea ce privește descrierea sistemului de identificare a urșilor. Cred că nimeni, în momentul în care își protejează viața sau avutul, nu este preocupat de culegerea de probă, cum ar fi monstre blana ursului sau măsurarea urmei acestuia. Este nevoie de operativitate, iar în cazul în care un urs atacă omul trebuie să se intervină imediat, prin eliberarea la nivel județean a autorizației de extragere a exemplarului periculos, în cel mult 24 ore”, a conchis Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Planul de acțiune în vederea conservării populației de urs brun din România are la bază estimarea științifică a dimensiunii populației, optimul populațional al specie urs pe care habitatele naturale îl pot susține, iar în funcție de aceasta specialiștii din domeniu propun măsurile necesare. În acest mod se poate realiza un sistem de despăgubire și prevenție corespunzător. În cazul daunelor, planul de acțiune prevede implementarea măsurilor de prevenție, iar sursele financiare în acest sens trebuie asigurate de guvern. Documentul supus dezbaterii prevede informarea populației cu privire la asigurarea culoarelor ecologice, plantarea de pomi fructiferi în habitatele unde se găsesc urși, respectiv sunt menționate și prevederi în ceea ce privește suplimentarea hranei acestora. Este interzisă utilizarea urșilor gunoieri în promovarea turistică, fiind menționate și aspecte referitoare la managementul corespunzător al deșeurilor. Totodată, planul de acțiune dezbate și reglementarea numărului de exemplare în concordanță cu mărimea habitatului, respectiv înlăturarea exemplarelor periculoase din zonele de conflict.
În ansamblu, planul de acțiune prevede măsurile necesare în vederea conservării unui numărul optim de urși, în vederea implementării acestora fiind nevoie de sondaje și studii periodice.
Miercurea Ciuc, 8 mai 2018.
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)40 vizualizări