La workshop-ul de la Brașov - noi informații cu privire la coexistența omului cu carnivorele mari
La inițiativa Consiliului Județean Harghita a avut loc la sediul Consiliului Județean Brașov, miercuri 10 ianuarie workshop-ul în cadrul căruia au fost dezbătute aspecte referitoare la coexistența dintre om și carnivorele mari, respectiv despre numărul tot mai mare de daunele provocate de animalele sălbatice. Cei prezenți la întâlnire au discutat despre managementul conflictelor, gestionarea fondului cinegetic, situația populațiilor de carnivore mari, respectiv despre directivele europene și cele naționale. În cursul lunii iulie, anul trecut un astfel de workshop a fost organizat și la sediul consiliului județean, la Miercurea Ciuc.
Ultima actualizare: joi, 11 ianuarie 2018
La evenimentul de la Brașov, pe lângă președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba au fost prezenți vicepreședinții Consiliului Județean Brașov, Tóásó Imelda și Adrian Gabor, Allen Coliban, președintele Comisiei de protecție a mediului din cadrul Senatului României, Dr. Simona Mihăilescu, reprezentantul Academiei Române, Becze István, consilier județean din Harghita, Csák László expert, Demeter László biolog în cadrul Asociației Microregionale Pogány-havas, Benke József, directorul Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv Zetelaka és Társai, Könczei Csaba, directorul Direcției agricole din județul Covasna, respectiv reprezentanții ai asociațiilor de protecție a animalelor și mediului.
Una dintre temele principale abordate în cadru workshop-ului a fost draft-ul planului de management cu privire la coexistența cu carnivorele mari. Tot la inițiativa Consiliului Județean Harghita, Comisia de protecție a mediului din cadrul Senatului României a promis lansarea în dezbatere publică a planului de acțiune, încă în cursul anului trecut (http://judetulharghita.ro/daune/stiri/in-centrul-atentiei---problema-carnivorelor-mari.html ).
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a concluzionat discuțiile prin lansarea propunerii cu privire la necesitatea dezbaterii la București a aspectelor referitoare la vânătoarea de trofee. Totodată, este nevoie de aducerea în atenția publică a opiniilor specialiștilor din domeniu, dat fiind faptul că la întâlnirea de la Brașov s-au prezentat noutăți din domeniu. Dezbaterile pot avea drept rezultat găsirea de soluții în ceea ce privește problema carnivorelor mari, printre acestea numărându-se și cele cauzate de urși. Importanța acestei întâlnirii rezidă și din faptul că este în curs de redactare raportul întocmit de Borboly Csaba pe tema conviețuirii pașnice dintre om și carnivorele mari, iar în ultimele luni acesta a consultat mai multe instituții și părți interesate. Raportul va fi dezbătut la Bruxelles în data de 31 ianuarie, iar până în data de 16 ianuarie mai pot fi înaintate propuneri de modificare.
„Atât oamenii, cât și animalele au de suferit dacă nu se găsesc soluții, iar viața oamenilor trebuie să reprezinte prioritate. Scopul comun este protejarea ursului brun și siguranța oamenilor, să nu privim ursul ca fiind un dușman”, a spus Borboly Csaba.
Tóásó Imelda, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov a menționat că și în județul Brașov înmulțirea urșilor reprezintă o problemă, aceștia intra adesea pe pârtiile de schi. Astfel, este foarte important ca împreună cu specialiștii să se găsească soluții la această problemă. Borboly Csaba a mulțumit reprezentantului județului Brașov pentru organizarea evenimentului, iar județului Covasna pentru participare.
Allen Coliban, președintele Comisiei pentru protecția mediului din cadrul Senatului României a afirmat că este nevoie de organizarea mai multor întâlniri de acest fel pentru elaborarea metodelor adecvate și stabilirea cifrei exacte de exemplare. A atras atenția asupra importanței respectării în procesul de implementare a planului de acțiune, a termenelor limită. Senatorul și-a asumat clarificarea la București a aspectelor ridicate în cadrul workshop-ului.
Könczei Csaba, directorul Direcție de Agricultură din județul Covasna a enumerat trei probleme majore cauzate de urși: sunt semnificative daunele agricole, numeroase terenuri sunt nelucrate, daunele se despăgubesc târziu și nu la valoarea reală.
În ceea ce privește importanța planului de management din punctul de vedere al populației și a intereselor celor implicați, a vorbit biologul Demeter László. Acesta a afirmat că este nevoie de sprijinirea acelor gospodari pe terenul cărora au loc daune în mod frecvent și trebuie realizată o analiză complexă acestora.
Expertul Csák László a vorbit despre rapoartele înaintate în cadrul Comitetului Regiunilor, menționând că este nevoie de acordarea de subvenții din surse europene pentru terenurile situate în ariile Natura 2000, fapt de care nu se ține cont în legislația românească. De asemenea, acesta a menționat importanța elaborării unui sistem de acordare a subvențiilor. Și în parlamentul european se lucrează în privința aspectelor referitoare la biodiversitate.
Au avut loc consultările la nivel local și regional, Borboly Csaba a consultat toate grupurile țintă și organizațiile din domeniu. Opiniile au fost cuprinse în draft-ul planului de acțiune, de asemenea și noile opinii exprimate în acest sens.
Miercurea Ciuc, 10 ianuarie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)39 vizualizări