Borboly Csaba: Șanse egale la examenul de bacalaureat pentru elevii români și maghiari

(0 Votări)51 vizualizări

În cadrul ședinței ordinare care a avut loc în data de 20 iulie, Borboly Csaba, președintele Conciliului Județean Harghita se va adresa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în legătură cu predarea necorespunzătoare a limbii române. 

„Legea nr. 1/2011 a educației naționale, la art. 46, alin. 1, 2, 4 precizează faptul că în cadrul învățământului preuniversitar cu predare în limba minorităților, toate disciplinele se studiază în limba maternă, iar limba română se predă pe tot parcursul învățământului preuniversitar după programe școlare și manuale elaborate în mod special pentru minoritatea respectivă, astfel și subiectele la examenele de limba română se elaborează pe baza acestei programe. Toate acestea s-au realizat cu ajutorul reprezentanților UDMR în parlament. Având în vedere că Ministerul Educației nu a făcut aproape nimic pentru respectarea drepturilor elevilor maghiari, vom depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru investigarea situației. Este inadmisibil ca elevii maghiari să beneficieze de pe urma drepturilor stabilite în anul 2011, doar în anul 2025”, a afirmat președintele consiliului județean.

„Anul acesta, comparativ cu numărul elevilor români, de patru ori mai mulți elevi maghiari nu au promovat examenul la limba și literatura română. Am convingerea că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că elevii maghiari nu învață, sau pentru că sunt mai proști decât elevi români, acesta este motivul pentru care aceste aspecte trebuie avute în vedere. Pe această cale îi rog pe colegii consilierii județeni care sunt de aceeași părere, să semneze această petiție”, a afirmat Borboly Csaba.

Consilierii județeni au aprobat proiectul de hotărâre cu privire crearea a peste cincizeci de posturi la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

„Angajații consideră că demersurile întreprinse în vederea încadrării spitalului în categoria a doua, se îndreaptă într-o direcție bună. Există încă aspecte care trebuie îmbunătățite, numeroase criterii au fost îndeplinite, inclusiv compartimentul de cercetare. Sunt în curs demersurile în vederea înființării unui cabinet managerial inovativ care va sprijini dezvoltarea instituției spitalicești”, a afirmat managerul spitalului județean, Dr. Konrád Judit.

S-a aprobat documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) în cazul a două drumuri județene: a 136A, pe porțiunea de drum dintre Atid și Atia (https://goo.gl/qtG5Yz), respectiv 135 pe porțiunea dintre Cobătești și Firtănuș, unde se vor executa lucrări de întărire a malului și refacerea a trei podețe. (https://goo.gl/jtkjgk).

Opt producători au primit dreptul de utilizare a mărcii Produs Secuiesc, acesta a fost  înmânat de consilierii județeni Becze István și Kolumbán Dávid. Márton István, directorul Asociației de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita a spus că se dorește realizarea unei mărci premium în cadrul mărcii Produs Secuiesc.

În cadrul ședinței a avut loc prezentarea de carte a dr. Balázs Lajos, intitulată  Nyergestető. A lelkiismeret ágkeresztes-kopjafás temetője (Pasul Nyerges. Cimitirul conștiinței – monumente funerare tradiționale).

Miercurea Ciuc, 20 iulie 2018


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«martie, 2024»
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774