Comitetul European al Regiunilor a adoptat un pachet de propuneri în vedere diminuării efectelor pandemiei
Pandemia a pus întreaga Uniune Europeană într-o situație fără precedent. UE trebuie să decidă cu privire la răspunsurile la provocările economice și sociale pe care le prezintă răspândirea COVID19 și la măsurile planificate pentru atenuarea efectelor, luând în considerare problemele locale și regionale și oferind asistență imediată pentru rezolvarea acestora, a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, vicepreședinte al Comitetului European al Regiunilor (COR) în ședința instituției din data 7 mai.
Ultima actualizare: marţi, 12 mai 2020
Borboly Csaba a completat recomandarea formulată de Comitetul European al Regiunilor cu mai multe amendamente. El a sugerat că, în legătură cu creșterea capacității europene de răspuns la situații de urgență, UE să acorde, de asemenea, mai multă atenție sprijinirii structurilor de răspuns locale și regionale și finanțării suplimentare a acestora.
Pe lângă digitalizarea sistemelor de sănătate regionale și funcționarea mai eficientă a spitalelor, UE trebuie să urmărească, de asemenea, formarea personalului din domeniul sănătății și crearea mai multor locuri de muncă, deoarece aceasta este singura modalitate de a ne pregăti pentru o situație precum cea cauzată de pandemia în mai multe țări.
Pe lângă consolidarea infrastructurii locale (în special spitale, școli, facilități sportive), atunci când se elaborează instrumentele financiare ar trebui să se pună mai mult accent pe susținerea producției de alimente sănătoase și promovarea comportamentului conștient al consumatorilor. Acest lucru, după cum a spus Borboly Csaba, este important din două motive: pe de o parte, contribuie la păstrarea sănătății societății, iar pe de altă parte, ajută producătorii locali să-și câștige o poziție pe piață.
„Pe lângă păstrarea locurilor de muncă, UE trebuie să se asigure că măsurile sunt luate în serios în toate statele membre pentru a proteja sănătatea lucrătorilor, inclusiv a acelora cu locuri de muncă unde calificarea este mai slabă”, a spus Borboly.
În dezvoltarea infrastructurii rurale, UE trebuie să sprijine dezvoltarea unei rețele de internet adecvate în regiunile mai puțin dezvoltate, precum și să ofere posibilitatea ca familiile defavorizate și copiii acestora să poată participa la educația online. În absența acestora, într-o situație similară cu cea actuală, elevii nu au posibilitatea de a se conecta cu semenii lor, nu pot face față programei școlare. Președintele consiliului județean invită Comisia Europeană să ia în considerare modificarea Planului de acțiune pentru educație digitală și modificarea prevederilor referitoare la instrumentele financiare pentru a permite tinerilor din regiunile mai puțin dezvoltate, a căror performanță educațională a fost grav împiedicată de decalajul digital și de lipsa accesului la o educație adecvată, să poate ține pasul cu schimbarea.
„Deși instituțiile UE par a se afla la departe de noi, deciziile luate acolo ne afectează viața, iar în acest moment de criză, trebuie să reprezinte o prioritate pentru UE sprijinirea statele și regiunile sale. În acest scop, se va renegocia bugetul alocat ciclului de finanțare post-2020 și se va discuta despre posibilitatea redistribuirii de fonduri pentru a adapta programele de sprijin la situația de urgență. Întrucât Comisia Europeană a Regiunilor este un organism consultativ care reprezintă autoritățile locale, este imperativ ca organismele de decizie ale UE să solicite opiniile noastre. În Comitetul Regiunilor, sarcina noastră este să formulăm atât problemele județului Harghita, cât și să propunerile, soluțiile de rezolvare ale acestora ”, a subliniat Borboly Csaba.
Amendamentele formulate de președintele Consiliului Județean Harghita au fost susținute din partea Partidului Popular European de către Nica Alin-Adrian, primarul comunei Dudeștii Noi din județul Timiș, Bóka István, primarul localității Balatonfüred din Ungaria, Ribányi József, vicepreședintele Adunării Județului Tolna din Ungaria, de către președintele delegației Ungariei, Majthényi László – președintele Adunării Județului Vas, Hranic Bruno, primarul localității Vidovec din Croația și din Finlanda de către Markkula Markku, membru al adunării generale a consiliului orașului Espoo.
Materialul video realizat cu această ocazie în puteți accesa la următorul link:
https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/posts/2506935299407836
Miercurea Ciuc, 8 mai 2020
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)28 vizualizări