Speranțe în ceea ce privește adoptarea unei legislații corespunzătoare
Prin intermediul unei hotărâri de principiu, Consiliul Județean Harghita a predat cele trei steaguri arborate pe instituție reprezentanților cultelor, până în momentul în care se va clarifica cadrul legal cu privire la arborarea steagului județean. Această decizie a fost luată ca urmare a deciziei definitive a Curții de Apel Târgu-Mureș. Modificarea hotărârii consiliului județean cu privire la steagul județean a fost luată în cadrul ședinței extraordinare care a avut loc la Miercurea-Ciuc, în data de 4 ianuarie. Steagurile au fost predate preotului romano-catolic Darvas-Kozma József, celui reformat Szatmári Szilárd, respectiv lui Solymosi Alpár, preot unitarian. Darvas-Kozma József a menționat faptul că în acest mod steagurile vor fi la loc de cinste, nu în magazia instituției.
Ultima actualizare: luni, 16 ianuarie 2017
Președintele consiliului județean, în debutul ședinței, a prezentat parcursul situației steagului județului care a început odată cu adoptarea acestuia în anul 2009 și a menționat că datorită steagului secuiesc, în prealabil au fost acuzate mai multe sute de persoane vizavi de arborarea acestuia, directori de școli au fost amenințați cu destituirea din funcție, numeroase persoane au dat declarații la poliție sau procuratură. Din acest motiv, la data de 26 noiembrie 2009, Consiliul Județean Harghita a adoptat steagul secuiesc ca steag al județului și astfel să protejeze populația de hărțuirile oficiale. Instituția prefectului a atacat hotărârea consiliului județean în instanță. Borboly Csaba a reamintit faptul că s-au câștigat și numeroase procese (vezi cronologia - http://judetulharghita.ro/steagul.html), iar în anul 2012 s-a adoptat pentru prima oară o decizie prin care hotărârea consiliului județean din anul 2009 a fost anulată și motivată prin faptul că un județ nu poate avea steag. În anul 2015 a fost publicată Legea 141 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii. Pe baza acestei legi, consiliul județean a adoptat în data de 11 decembrie 2015 o nouă hotărâre cu privire la steagul secuiesc, care la rândul ei a fost atacată de instituția prefectului.
„În sprijinul hotărârii adoptate am adus numeroase exemple de județe care aveau steaguri încă dinaintea publicării Legii 141. Consider că într-o țară liberă și democratică aceasta nu ar trebui să reprezintă o problemă. Rezolvarea poate fi reprezentată prin modificarea legislației sau prin adoptarea uneia noi”, a afirmat Borboly Csaba.
Președintele consiliului județean a prezentat o serie de fotografii care au arătat că nici ambasadorul Statelor Unite ale Americii sau al Marii Britanii nu au refuzat steagul județului pe care l-au primit în dar cu ocazia vizitelor efectuate în județul nostru. Nici fostul președinte al Senatului, Crin Antonescu nu a fost reticent când a primit în dar steagul.
În opinia lui Borboly Csaba este mai ușor să ataci un steag, decât să creezi locuri de muncă. „La Consiliul Județean Harghita dăm atenție atât aspectelor cu privire la simboluri, cât și celor economice, mai mult nu arborăm steagul împotriva cuiva. Cred că aceasta este o stare pasageră și sper că în curând se va schimba și poziția celor de la București, iar simbolurile nu vor mai fi considerate pericole, ci aceasta să fie o stare de normalitate. În prezent legea este aplicată selectiv, însă am speranța că reprezentanții UDMR în parlament vor găsi o soluție la această problemă”, a afirmat președintele consiliului județean.
Borboly Csaba a menționat și faptul că nu va face parte din parlament acel partid care promovează ura, iar acest fapt îi dă încredere că majoritatea românilor nu sunt de partea circului. „Situația poate să se schimbe, iar în data 11 decembrie anul trecut, la alegeri am demonstrat că în județul nostru credem în munca desfășurată în folosul nostru. De asta cred că nu trebuie să disperăm, ci să avem speranță. Din acest motiv predăm steagurile reprezentanților cultelor, spre păstrare”, a conchis președintele consiliului județean.
Borboly Csaba a mulțumit în mod special grupului de lucru care se ocupă cu steagul secuiesc – Pál-Antal Sándor – arhivar, Mihály János – istoric, Szekeres Attila István - heraldic și Zepeczaner Jenő – muzeograf, istoric.
Preotul Darvas-Kozma József a reamintit faptul că steagul secuiesc a fluturat și în oastea lui Mihai Viteazul, la Giurgiu, în lupta împotriva turcilor. „Toți românii ar trebui să știe despre aceste lucruri. Nu vrem să luăm pâinea nimănui, ci ne dorim să lucrăm pentru Secuime, pentru județul Harghita”, a spus preotul romano-catolic.
Preotul reformat Szatmári Szilárd a spus că își dorește ca steagul să fie pus la locul său, cât mai curând. A mai adăugat că această situație pare să se repete, deoarece și în vremea comunismului, maghiarii din România au fost constrânși să-și „găsească” identitatea în biserică.
În opinia preotului unitarian Solymosi Alpár steagul secuiesc se află într-o situație vulnerabilă, aceasta se datorează și conflictelor dintre maghiari. Preotul i-a invitat pe cei prezenți la „plimbare cetățenească” și să însoțească steagul la secuiesc până la biserică.
Miercurea-Ciuc, 4 ianuarie 2017
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)57 vizualizări