Ediția a șaptea a șirului de evenimente organizat în cele trei județe
Zilele Ținutului Secuiesc se află la a șaptea ediție, iar celor interesați le sunt pregătite peste 150 de programe în județele Harghita, Covasna și Mureș. La conferința de presă organizată la Târgu-Mureș, în data de 10 octombrie, au fost prezentate programele care vor avea loc în perioada 12-23 octombrie. Cei 130 de organizatori și programele pregătite de aceștia au fost prezentate de către reprezentanții celor trei județe. În Sala Oglinzilor de la sediul Palatului Culturii s-a amintit faptul că în acest an s-au implicat în organizarea evenimentelor mai multe localități, decât în anii trecuți, ceea ce relevă că legăturile dintre comunități s-au fortificat.
Ultima actualizare: joi, 13 octombrie 2016
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureș, Péter Ferenc, gazda conferinţei de presă și-a exprimat bucuria în legătură cu faptul că această conferință are loc în Târgu-Mureş, şi de faptul că prin organizarea Zilelor Ţinutului Secuiesc s-a stabilit o bună colaborare între instituțiile de cultură din județele Mureş, Harghita şi Covasna. „Scopul evenimentului Zilele Ţinutului Secuiesc este să promovăm valorile culturale şi naturale specifice acestei regiuni pentru ca această regiune să devină cunoscută şi atractivă pe plan naţional. Am propus să oferim un program bogat şi de calitate în judeţul Mureş, care va cuprinde spectacole de dans, spectacole de cântece populare, vernisaje de expoziţii, concert simfonic, târguri de meşteşuguri şi târguri agricole, respectiv tot în această perioadă se organizează Zilele de Vânătoare din Ţinutul Secuiesc. În organizarea evenimentelor am avut 16 parteneri, asociaţii şi instituţii culturale, printre care instituţii prestigioase cum ar fi Ansamblul Artistic Mureşul, Muzeul Judeţean Mureş, Filarmonica de Stat Târgu-Mureş, Biblioteca Teleki, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.
În opinia lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita buna colaborare dintre cele trei județe nu se restrânge doar la perioada acestor două săptămâni, ci conlucrarea este zilnică, există numeroase evenimente și proiecte derulate în comun. „Sunt de părere că la nivel cultural avem autonomie, avem instituții culturale, resurse locale și județene, organizații civile valoroase. Aceste activități nu sunt restricționate de nimeni și nimic, deci putem demara activități în comun. Mă bucură faptul că 70 de localități s-au implicat în organizarea a 150 de programe. Zilele Ținutului Secuiesc vor reprezenta o clacă în adevăratul sens al cuvântului. Cred în conceptul de clacă, cred că dacă toți acordăm atenție și împărtășim unii cu alții activitățile frumoase, acest fapt se poate transforma în forță dându-ne încredere să ne stabilim țeluri noi”, a afirmat președintele Consiliului Județean Harghita. De asemenea, acesta este de părere că efectul șirului de evenimente se va răsfrânge asupra turismului din cele trei județe, deoarece sunt așteptați vizitatori din Sibiu, București, Brașov, Cluj-Napoca, Ungaria.
Grüman Róbert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a spus că se împlinesc, în curând, zece ani de când, prin muncă concertată, autorităţile administraţiei publice locale şi consiliile judeţene construiesc Ţinutul Secuiesc. „Este o perioadă lungă dar, în acelaşi timp, trebuie spus şi că situaţia este dificilă, în primul rând, în judeţul Mureş. Pentru o lungă perioadă de timp, doar oraşul Sovata a fost un partener strategic în construirea comună a regiunii. Aş dori să subliniez că, deoarece alimentăm o viziune comună în privinţa culturii şi în multe alte privinţe, noi ne imaginăm Ţinutul Secuiesc ca un loc cu caracter particular şi primitor. În această regiune au locul lor atât artişti, creatori, oameni aparţinând majorităţii etnice române, cât şi cei străini. Exemple ilustrative în acest sens sunt: Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, un alt program comun al nostru, care este unul dintre cele mai dinamice evenimente din ţară, Festivalul filmului din Ținutul Secuiesc sau Bienala de artă fotografică a Ţinutului Secuiesc care va avea loc în 2017” – a declarat Grüman Róbert.
Anul acesta, în cadrul Zilelor Ţinutului Secuiesc vor fi organizate peste 50 de activităţi în 24 de localităţi din judeţul Covasna – ne-a informat reprezentantul Centrului de Cultură al judeţului Covasna, Mágori István. Acesta a mai spus că gala de deschidere oficială şi gala decernării premiilor (12 octombrie, Sfântu-Gheorghe) au devenit evenimente de tradiţie ale Zilelor Ţinutului Secuiesc. Anul acesta va avea loc cea de-a patra ediţie a Bienalei de Grafică, la care 507 de artişti din 41 de ţări au trimis 1.237 de lucrări, dintre acestea juriul internaţional profesionist, compus din şapte membri, a selectat 312 de lucrări. Programul va cuprinde şi numeroase alte evenimente.
De asemenea, merită menţionat şi Festivalul filmului din Ținutul Secuiesc, ajuns la cea de-a treia ediţie, deoarece anul acesta la acest festival au fost înscrise 15 filme, începând de la documentare-portret, documentare despre meşteşuguri tradiţionale şi până la reportaje cinematografice. Gala decernării premiilor Orbán Balázs va avea loc în data de 17 octombrie, la Sfântu-Gheorghe. Premiul care a fost înfiinţat de către consiliile judeţene Covasna, Harghita şi Mureş, în ultimii cinci ani, a devenit pe drept cea mai importantă distincţie a regiunii, deoarece s-a acordat unor personalităţi şi organizaţii care au adus merite deosebite Ţinutului Secuiesc. Pe lângă aceste evenimente, reşedinţa judeţului Covasna va găzdui şi Întâlnirea ansamblurilor folclorice profesioniste din Transilvania, eveniment care va avea loc în perioada 13–16 octombrie.
Instituţiile culturale din judeţul Mureş ca şi în anii precedenţi, contribuie activ la organizarea Zilelor Ţinutului Secuiesc, iar Ansamblul Artistic Mureşul şi în acest an va organiza gala de deschidere a evenimentului, a evidenţiat Barabási Attila, directorul ansamblului. „Festivitatea de deschidere din acest an este mai specială, deoarece miercuri, 12 octombrie de la ora 17.00 am organizat o prelegere despre porturile tradiţionale şi am invitat din toate localităţile, o pereche îmbrăcată în port tradiţional. Porturile tradiţionale vor fi prezentate de etnograful Asztalos Enikő. După prelegere de la ora 19.00 va începe gala festivă susţinută de Ansamblul Artistic Mureşul, Ansamblul Bekecs şi Ansamblul de Tineret Napsugár” – a enumerat Barabási Attila.
Ferencz Angéla, conducătorul Centrului Cultural Județean Harghita, instituție care coordonează șirul de evenimente a afirmat că an după an, colaborarea dintre cele trei județe, oameni și instituții, s-a îmbunătățit, acest lucru reprezentând unul dintre aporturile pe care îl au Zilele Ținutului Secuiesc. „Din județul Harghita, participă peste 40 de localități, interesul prezentat este foarte mare, însă ceea ce aș dori să subliniez este că prin intermediul acestui eveniment, tema și ideea Ținutului Secuiesc prinde contur, acest fapt fiind resimțit și de cei care se alătură evenimentelor, conștientizând importanța acestei sintagme și realizarea demersurilor necesare pentru ca Ținutul Secuiesc să fie vizibil. După cum s-a afirmat anterior, această regiune este una pe lângă a cărei bogăție culturală ne dorim să atragem atenția și asupra diversității mediului înconjurător. Totodată, este toamnă, perioada recoltei, motiv de sărbătoare pentru fiecare dintre noi”, a afirmat Ferencz Angela, aducând în atenția celor prezenți organizarea târgurilor și sărbătorilor care ne insuflă spiritul recoltei, a bogăției. A amintit în acest sens, târgurile de varză de la Frumoasa și Lăzarea, care se desfășoară pe o perioadă de trei zile. „Pentru evenimentele cu caracter local, ca și pentru cele care înglobează cele trei județe, s-au trimis materiale informative, filme, materiale artistice, și într-adevăr activitățile se întrepătrund, sunt din ce în ce mai puternice oferindu-ne posibilitatea de a sărbători împreună”, a conchis directorul centrului cultural.
Programul detaliat poate fi accesat pe site-ul: http://zileletinutuluisecuiesc.ro/?nyelv=ro
Miercurea-Ciuc – Sfântu-Gheorghe – Târgu-Mureș, 10 octombrie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)70 vizualizări