Comunicarea – cheia învățării limbii române

A avut loc consfătuirea profesorilor de limba și literatura română din județul Harghita

(0 Votări)108 vizualizări

Consfătuirea profesorilor de limba și literatura română din județul Harghita s-a desfășurat vineri, 21 septembrie la sediul Consiliului Județean Harghita. Cei prezenți au fost salutați de inspectorul de specialitate, Manuela Nicoleta Stângă care a trecut în revistă punctele care vor fi dezbătute în cadrul întâlnirii.

Senatorul Tanczos Barna, invocând situația politică din țară, a pus pe seama acestei incertitudini adoptarea Ordonanței 9/2018 care se dorește să completeze Legea educației și care la articolul 17 prevede că elevilor de la ciclul primar limba română li se va preda de către un profesor de specialitate. În opinia sa, învățarea limbii române de către elevii de școlile cu predare în limba maghiară trebuie să se desfășoare prin implicarea părinților și elevilor care trebuie să înțeleagă importanța învățării limbii. În calitatea de membru al grupului Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, senatorul va face demersurile necesare pentru retragerea acestei ordonanțe guvernamentale și aprobarea unei ordonanțe noi care, pe lângă alte prevederi să urgenteze elaborarea procedurii de desfășurare a examenului de bacalaureat diferențiat pentru elevii aparținând minorității maghiare.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a afirmat în ceea ce privește învățarea limbii române de către elevii maghiari că este nevoie de colaborare și conlucrare, și și-a exprimat bucuria că de câțiva ani, a demarat un dialog  între instituțiile abilitate. Totodată, a prezentat acel studiu pe care consiliul județean l-a realizat în colaborare cu inspectoratul școlar județean pe tema învățării limbii române, mulțumindu-le acelor cadre didactice care s-au implicat în acest demers și l-au sprijinit. Din rezultatele studiului, reiese clar faptul că atât elevii cât și părinții își doresc ca elevii să învețe limba română. Propunerile cu privire la acest studiu sunt binevenite și se contează pe cooperarea profesorilor. În ceea ce privește ordonanța de urgență sus-amintită, cu a cărei prevederi nu este de acord, președintele consiliului județean a menționat că s-a făcut un sondaj de opinie în rândul școlilor, care la rândul lor consideră că prevederile legale nu sunt cele mai oportune.

– Nu suntem de acord, ca tinerii noștri să fie cetățeni de categoria a doua. Împreună cu Ráduly Róbert Kálmán, primarul orașului Miercurea-Ciuc, am dezbătut problema cu ambasadorul SUA, cu ocazia vizitei sale în județul Harghita. Despre situația predării limbi române am informat-o în cadrul Comitetul Regiunilor pe comisarul european Navracsics Tibor, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, care a considerat, de asemenea, că în cel mai scurt timp trebuie luate măsurile necesare pentru a facilita învățarea limbii române pentru copii maghiari – a declarat Borboly Csaba. 

Rezultatele studiului au fost transmise parlamentarilor UDMR și ministerului educației. Președintele consiliului județean le-a mulțumit acelor profesori care și-au manifestat deschiderea către dialog și colaborare. Consiliul Județean Harghita sprijină opiniile și părerile care au în vedere găsirea unei soluții la această problemă. Este nevoie de identificarea acelor modalități prin care elevii utilizează limbajul viu, în acest sens în ultimii trei ani consiliul județean a organizat tabere de schimb de elevi și cursuri de formare. La nivel județean s-a înființat un grup de lucru format din 15 specialiști care caută soluții și formulează propuneri către ministerul de resort în vederea remedierii problemelor întâmpinate în procesul de însușire de către elevi a limbii române. Borboly Csaba a spus că scopul principal este ca elevii să învețe limba română, iar pentru ca acest lucru să se poată realiza, ministerul trebuie să aibă în vedere și eforturile pe care le depune județul Harghita în acest sens. Fiecare actor implicat trebuie să își asume o responsabilitate mai mare și să facă tot ceea ce este nevoie pentru ca eforturile să fie duse la bun sfârșit. Președintele consiliului județean a spus că instituția pe care o conduce este un partener în organizarea programelor la nivel local și sprijină activitatea desfășurată de parlamentari.

Gârbea Petru Ioan și-a exprimat bucuria că activitatea inspectoratului școlar este sprijinită de consiliul județean. Acesta a afirmat că are încredere în munca desfășurată de cadrele didactice și le-a îndemnat ca în procesul de învățare să pună un accent mai mare pe comunicare, să fie organizate activități unde este nevoie de utilizarea intensivă a limbii. Nu în ultimul rând și-a exprimat speranța că în viitor aceste demersuri se vor regăsii în rezultatele obținute la evaluările naționale și bacalaureat.

Miercurea Ciuc, 21 septembrie 2018


[ Limba română ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774