Consiliul Județean Harghita sprijină localitățile afectate de inundații

Va demara procesul de înființare a firmei consiliului județean care se va ocupa de administrarea drumurilor județene 

(0 Votări)15 vizualizări

O parte din fondurile provenite din cota de 6% din impozitul pe venit se va aloca localităților, acest proiect de hotărâre fiind votat în ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita care a avut loc în data de 23 iunie. De această dată vor fi sprijinite localitățile din zona Odorhei, afectate de inundațiile din ultimele zile. Localitatea Avrămești va primi 20 mii lei pentru refacerea trotuarului de la Checești, la Căpâlnița se vor aloca 50 mii lei pentru reabilitarea rețelei de apă potabilă și extinderea rețelei de canalizare. Pentru reparațiile curente la fosta clădire a primăriei din Feliceni s-au alocat tot 50 mii lei, 20 mii lei pentru alimentarea cu apă și extinderea rețelei de canalizare menajeră din comuna Lueta. Pentru descărcarea sitului arheologic de la Sânpaul s-au alocat 150 mii lei, respectiv pentru îmbunătățirea infrastructurii de agrement și turistic de uz public de la Merești s-a alocat suma de 20  mii lei.

Bíró Barna-Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita a spus că având în vedere experiențele anilor trecuți când banii de la guvern pentru acoperirea daunelor cauzate de inundații au sosit târziu, s-a decis sprijinirea în acest mod a localităților afectate.

„În urma discuțiilor avute cu primarii am decis să ajutăm prin acordarea a 6% din cota din impozitul pe venit. Noi avem ca scop să ajutăm cât mai repede posibil locuitorii și să venim în sprijinul administrațiilor publice pentru a diminua daunele”, a spus vicepreședintele.

S-a votat și cotizația pentru Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională „Alcsík” și a Asociaţiei „Felcsík”. Este importantă pregătirea proiectelor de dezvoltare în  comun cu asociațiile microregionale și administrațiile locale, respective finanțarea acestora, în special din fonduri europene.

Totodată, s-a votat și proiectul de hotărâre care a vizat cotizația consiliului județean în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Turistică Csomád-Bálványos. În debutul ședinței Demeter László, directorul filialei locale a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate a prezentat situația lacului Sfânta Ana, unde calitatea apei se deteriorează anual.

A demarat procedura de înființare a firmei consiliului județean care se va ocupa dcu întreținerea drumurilor județene. Aceasta urmează să se ocupe de efectuarea lucrărilor pe drumurile județene, în primul rând în cazul situațiilor de urgență cum ar fi inundațiile sau daunele cauzate de accidentele de circulație. Borboly Csaba a ținut să menționeze că această firmă nu va fi o concurență pentru firmele de profil din județ. Scopul este intervenția cât mai urgentă, refacerea daunelor, asigurându-se în acest fel starea drumurilor județene și siguranța circulației.

S-a votat și restructurarea activității Agenției de Dezvoltare Economică Harghita. Prin intermediul agenției, în următoarea perioadă Consiliul Județean Harghita va pune accent și pe relansarea economică, pe formarea și recalificarea adulților. Prin aceste activități se dorește sprijinirea acelor sectoare care au fost afectate de pandemie și unde se poate constata o lipsă a forței de muncă.

Consiliul Județean Harghita, împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, respectiv cu Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc vor accesa fonduri în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). În cazul direcție de protecție a copilului se dorește accesarea a 3,5 milioane de lei, în vreme ce în cazul spitalului județean – mai mult de 24,5 milioane de lei. Sprijinul investițional se va acorda pentru a stopa răspândirea, respectiv efectele provocare de pandemie. Decizia de stabilire a unui parteneriat între instituțiile amintite a fost votată de membri consiliului județean.

Barti Tihamér, președintele Consiliului Județean Harghita i-a informat pe consilierii județeni că  demersurile de întocmire a documentațiilor în cazul ambelor proiecte decurg în mod corespunzător și și-a exprimat speranța ca în decursul a două săptămâni acestea să fie depuse la forumurile competente.

Consiliul Județean Harghita va fi partener în cadrul a două proiecte europene, după ce consilierii au votat proiectul de hotărâre întocmit în acest sens. Prin intermediul acestor proiecte se dorește elaborarea unui program de învățare destinat populației rome, respectiv programul Harghita de așteaptă acasă va fi dezvoltat și extins în scopul menținerii tinerilor acasă și a atragerii înapoi pe tărâmurile natale a acelora care sunt în străinătate.

Ședința consiliului județean poate fi revăzută pe paginile de Facebook Borboly Csaba și Consiliul Județean Harghita.

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/269847240985318/

 

Miercurea Ciuc, 23 iunie 2020


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«aprilie, 2024»
lmmjvsd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774